Трябва да се изгради втори лифт в Банско

От природозащитните организации не чухме нито един екологичен аргумент

Трябва да се изгради втори лифт в Банско
180 ~ 2 мин. четене

Още през 2014 г. по времето на кабинета „Орешарски“ е приета Стратегия за насърчаване на зимния туризъм. Тя е стояла два пъти повече от законово определеното време за обсъждане и тогава никой не е имал нищо против. В нея се казва, че трябва да се развива ски туризма в Банско и че трябва да се изгражда инженерна инфраструктура като лифтове. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV.

Лукарски коментира, че за разлика от другите държави, които са ни съседи на Балканския полуостров, и са с доста по-неблагоприятен климат за ски туризъм, България изостава в тази инфраструктура. „Има опасност като конкурентоспособност да отстъпим на страни, които са по-зле от нас“, коментира министърът на икономиката.

Според него, при положение, че МРРБ и МОСВ твърдят, че в Банско няма незаконно строителство и са изпълнени всички законови изисквания по ОВОС, трябва да се пристъпи към изграждането на лифтово съоръжение.

„Не на последно място, това е най-екологичният туризъм. Каква е алтернативата? Да се качваме нагоре с коли и автобуси и да тровим природата?“, попита Лукарски. Той подчерта, че по време на обсъждането в понеделник природозащитните организации не са дали нито един екологичен аргумент. „На мен това ми направи приятно впечатление“, добави Божидар Лукарски. Предстои Министерски съвет да реши какво ще се случи с Банско.

За спрените обществени поръчки министърът на икономиката посочи, че поне два-три пъти седмично се среща с представителите на работодателските организации. „Нямам усещане за напрежение сред бизнеса след спрените обществени поръчки. Ситуацията се преекспонира. Сигурно потенциалните изпълнители на тези обществени поръчки не са много доволни, но една нова ясна процедура със сигурност ще отговори на всички очаквания и ще бъде най-справедлива за всички“, увери Лукарски. 

Той бе категоричен, че спирането на поръчки няма да забави изпълнението им и няма да наруши бизнес климата в България, както се твърди.

Подкрепи Economic.bg