Тръмп обеща да забрани TikTok в САЩ

Осуетявайки плановете на Microsoft да придобие приложението

Тръмп обеща да забрани TikTok в САЩ

Снимка: Колаж (Снимки: БТА)

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще забрани популярното приложение TikTok в САЩ, отхвърляйки по този начин потенциалното придобиване на платформата от Microsoft, предава CNN. 

От известно време насам Вашингтон поде офанзива срещу жънещото все по-голяма популярност по света китайско приложение, като мотивите са свързани с потенциални проблеми със сигурността. Междувременно в края на тази седмица се появи информация, че американският гигант Microsoft преговаря за придобиването на TikTok. Броени часове след разгласяването на новината в медиите президентът на САЩ обяви категорично, че платформата за кратки видеа ще бъде забранена за използване в страната. 

„Що се отнася до TikTok, ние ги забраняваме от Съединените щати“, коментира Тръмп пред репортери на борда на Air Force One. 

За целта той може да използва спешни икономически правомощия или изпълнителна заповед, става ясно от думите му. Не е ясно какви правни предизвикателства може да изскочат. 

„Е, аз имам тази власт“, подчерта още Тръмп пред журналисти. 

Правителството на САЩ започна преглед за това дали TikTok, собственост на ByteDance, е опасен националната сигурност на страната. Малко след новината, обявена от финансовия министър Стивън Мнучин, стана ясно, че компанията майка обмисля възможностите за продажба на социалната медия. 

Microsoft бе спрегната бързо за потенциален купувач. Тръмп обаче категорично отхвърли идеята за потенциална сделка. 

TikTok рязко набра голяма популярност в САЩ и други западни страни, превръщайки се в първата китайска платформа за социални медии, привлякла такъв интерес извън родината. Приложението е изтеглено 315 млн. пъти само през първите три месеца на тази година, повече от свалянията на която и да е друга апликация за период от три месеца в историята, по данни на аналитичната компания Sensor Tower. 

Подобно на случая с Huawei, критиците на TikTok се притесняват, че данните, които приложението събира за своите потребители в САЩ, могат да се окажат в ръцете на китайското правителство. От компанията обаче настояват, че съхраняват своите данни извън Китай и че ще устоят на всякакви опити на Пекин да се сдобие с информацията.

Коментари: 0