\"Царят на войната\" Виктор Бут мобилизира ексминистри и топ прокурори

Прочул се с трафик на оръжия руснак нае адвокатска кантора на бивш правосъден министър на САЩ, която да иска отсрочки и нов процес

Щатски юристи за руски оръжеен брокер

\
5098 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Световноизвестният руски търговец с оръжия Виктор Бут, прочул се като „Царя на войната“ след едноименния филм с Никълъс Кейдж, мобилизира най-добрите американски юристи за иницииране на нов съдебен процес, предава BBC Russian от Ню Йорк.

Както е известно, бившият военен и агент на КГБ Виктор Бут е признат от присяжните в САЩ за виновен в „сговор“ с цел продажба на терористична организация на 2 ноември 2011 г. По закон той би могъл да подава молба за назначаване на нов процес във връзка с новите обстоятелства от последните три години – до 3 ноември 2014 г. Той бе екстрадиран през 2010 г. от Тайланд, където бе задържан първоначално по международна заповед от Интерпол.

Оттук нататък ще го защитава адвокатската кантора на бившия министър на правосъдието на САЩ Джон Ашкръфт. В последния ден на октомври тексаски адвокат с руски произход Алексей Тарасов е платил 200 долара такса и е подал молба за защита на интересите на Бут. На 31 октомври втората му молба е била за предоставяне на 60-дневен срок за подготовка на документи за назначаване на нов съд. Младият адвокат призна, че е е привлечен от обвиняемия още през септември, като през октомври т.г. кантората на ексминистъра го е наела на договорна основа.

Сред адвокатите на Виктор Бут е и бившият главен прокурор на щата Масачузетс Майкъл Съливан, който в най-близко бъдеще трябва да получи съответно разрешително. По време на Джорж Буш-син този магистрат заемаше поста директор на Управлението на САЩ по алкохолни напитки, тютюневи изделия, огнестрелно оръжие и взривни вещества  (ATF). Миналата година маститият юрист пък се беше кандидатирал за Сената на мястото на назначения за държавен секретар Джон Кери от квотата на Републиканската партия, но загуби т.нар. праймириз (предаварителни вътрешнопартийни избори на кандидатите от политическа сила).

Тарасов увери, че вече се подготвя чрез запознаване със съдебните материали по делото срещу руснака и разглеждане на новите доказателства. „Според професионалното ми мнение, появилите се съмнения могат да означават, че Бут е бил лишен от правото си на независим съд, гарантиран от Конституцията на САЩ“, коментира той за подзащитния си.

Отсрочката му е необходима на адвоката и за получаване от страна на адвокатския екип на Виктор Бут на специален лиценз от дирекцията по контрол върху чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на САЩ.

Без него защитата няма право дори да взима пари от подсъдимия, както и от когото и да било от свързаните с него лица. „Адвокатската кантора на господин Ашкръфт се обърна във финансовото министерство за получаване на съответен лиценз“, поясни Тарасов. Според новия адвокат на Виктор Бут без парите, които ще могат да ползват едва след лицензирането, ще могат да платят услугите на експерти, преводачи и др. разходи.

Подкрепи Economic.bg