Новата цел на IKEA: 80% по-малко въглеродни емисии от производство

Ангажиментът се отнася както за собствените фабрики, така и за повечето преки доставчици

Новата цел на IKEA: 80% по-малко въглеродни емисии от производство
400 ~ 2 мин. четене
Най-голямата мебелна група в света – шведската IKEA, обеща да намали драстично емисиите на парникови газове, които отделя при своето производство. Компанията си е поставила за цел през 2030 г. нивата да са с 80% по-ниски спрямо 2016 г.

Ангажиментът се отнася както за собствените фабрики на IKEA, така и за повечето от нейните преки доставчици, пише Reuters, цитирайки съобщение на компанията.

Заявката идва само няколко дни преди срещата на световните лидери в полския град Катовице, която се очаква да бъде най-важната по темата с климата след тази в Париж от 2015 г., когато бе подписано споразумението за климата, от което наскоро САЩ излязоха. Тогава лидерите на 195 държави, сред които и американският президент Барак Обама, поставиха подписите си и обещаха да работят за ограничаване на глобалното затопляне до максимум 2 градуса по Целзий.

В четвъртък ООН предупреди, че глобалните температури се движат нагоре и ако продължат така, в рамките на един век ще са се покачили с между 3 и 5 градуса по Целзий.

През 2016 г. фабриките на IKEA и нейните директни доставчици са отделили парникови газове с еквивалент на 3.4 млн. тона въглероден диоксид. IKEA произвежда сама около 10% от продуктите си, докато останалата част идва от доставчици.

Ефективността на производството и преминаването към възобновяеми енергийни източници, като например биомасата, ще помогне за постигането на новата цел, смята компанията.

Други ключови елементи са преминаването към по-леки материали и тестването на ново лепило, преминаването към което може да намали до 6% от нивото емисиите.

Повече от 400 фирми, включително H&M, Coca-Cola и Sony, се ангажираха с инициатива, подкрепена от САЩ, която да помогне за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий.
Подкрепи Economic.bg