Цената на биткойн скочи с близо 20% за един ден

Общата пазарна капитализация на всички криптовалути се повиши с 35 млрд. долара

Цената на биткойн скочи с близо 20% за един ден

Снимка: Unsplash

2309 ~ 2 мин. четене

Общата пазарна капитализация на криптовалутите скочи с 35.3 млрд. долара за 24 часа, показват данните на CoinMarketCap.com. Биткойн, който представлява по-голямата част от това увеличение, поскъпна до 9 388 долара за брой, което е 18.6% ръст. Постигнатото снощи ниво е най-високото от 7 март насам.

Миналия месец криптовалутите отчетоха два периода на големи разпродажби на фона на значителния спад на пазарите на акции.

Участниците в индустрията приписват снощния скок в цените на криптовалутите на два фактора –паричната политика на централните банки и предстоящото събитие, известно като „разполовяване на биткойн“.

Наливане на пари

Основните централни банки по света разкриха огромни стимулиращи пакети, за да ограничат икономическото потъване, причинено от пандемията от коронавируса. Те също така изразиха готовност да направят и повече. Това е факторът зад ръста на фондовите пазари през последните няколко дни, който се акумулира от биткойн и други криптовалути.

„Усещането ми е, че пазарите като цяло не отразяват реалността веднага, но това също е резултат от действията на Федералния резерв на САЩ, който каза ясно, че ще направи всичко, за да се гарантира, че има икономическа стабилност“, коментира за CNBC Виджай Айяр, ръководител развитие на бизнеса при обмяна на криптовалута в Luno. Той има предвид заявката на централната банка на САЩ да поддържа основния лихвен процент близо до нула, докато икономиката не се възстанови.

„Можем да видим много пари да се вливат в акции и криптовалута, в резултат на отпечатването на нови пари“, добавя той.

„Биткойн наполовина“

Събитие, известно като „биткойн наполовина“, ще се случи през май и то е свързано с предварително програмирана промяна в част от основната технология на биткойн, известна като блокчейн.

Светът на биткойн работи с така наречените „миньори“ с мощни компютри, които се състезават за решаване на сложни математически проблеми, като по този начин валидират биткойн транзакции. Който спечели тази надпревара, получава награда в биткойни.

В момента миньорите се възнаграждават с 12.5 биткойна за „изкопан“ блок. Наградите се намаляват наполовина на всеки няколко години, за да се запази нивото на инфлацията. През следващия месец предстои именно такова намаляване на наградата – до 6.25 нови биткойна за блок.

Това по същество намалява предлагането на електронните пари, идващи на пазара. Разполовяването е събитие, което се случва на всеки четири години. Предишните подобни събития са предшествали големи увеличения на цените на криптовалутата.

„Докато част от това възстановяване може да се обясни с подновено „рисково“ отношение на световните инвеститори, също така е ясно, че „биковете“ са били предизвикани от предстоящото събитие за разполовяване и очакваното повишаване на стойността след него“, каза Матю Диб, съосновател на Stack, доставчик на фондове за биткойн индекси.

Подкрепи Economic.bg