Дуел 2.0: Зукърбърг срещу Мъск

Този път различията помежду им са за коронавируса

Дуел 2.0: Зукърбърг срещу Мъск

Снимка: Колаж (снимки: БТА)

4091 ~ 2 мин. четене
Милиардерите от Силициевата долина Илон Мъск и Марк Зукърбърг представиха противоположни гледни точки относно мерките за блокиране, целящи забавянето на разпространението на коронавируса. Първият ги осъди като антидемократични, вторият ги одобри като положителни, обобщава Reuters.  

Мъск е известен с откровените си и провокативни коментари, най-често отправяни в Twitter. Преди ден той написа: “Това не е демократично, не е свобода. Дайте на хората обратно проклетата им свобода”. 

Междувременно Зукърбърг, докато обявяваше финансовите резултати на Facebook, изрази загриженост относно облекчаването на мерките за блокиране, като добави, че икономическата криза вследствие на пандемията ще продължи по-дълго, отколкото хората очакват в момента.

“Притеснявам се, че отварянето на определени места твърде бързо, преди нивата на инфекция да бъдат намалени до много минимални, почти ще гарантира бъдещи огнища и по-лоши дългосрочни здравни и икономически резултати”, каза Зукърбърг. 

И двете компании – Facebook и Tesla, са базирани в района на залива на Сан Франциско, който беше един от седемте района, обявили блокиращи мерки, преди това генерално да направи щата Калифорния. 

Производителят на електрически автомобили Tesla и социалната мрежа Facebook преживяха различно блокирането. Първоначално Tesla се съпротивляваше на усилията на властите в Калифорния да затворят завода ѝ в района на залива, докато на 19 март не се съгласи да прекрати производството. Въпреки това, Tesla в сряда отчете третото си поредно тримесечие на печалба.

Facebook, най-голямата социална мрежа в света, обяви, че използването на платформата е нараснало през първото тримесечие на фона на масовото блокиране и оставането на повечето хора по домовете, въпреки че приходите от реклама бележат спад през март. 

Мъск не спести критиката си относно блокирането. Определяйки го като “честно казано насилствено”, той обърна внимание на потенциалните вреди за компанията. “И докато Tesla ще издържи на бурята, има много малки компании, които няма”, коментира той. 

Различията между Зукърбърг и Мъск не са от сега. През 2017 г. помежду им избухна словесна война за това дали роботите ще станат достатъчно интелигентни, че да посегнат на човешките си създатели. 

“Говорих с Марк за това. Неговото разбиране по темата е ограничено”, каза тогава Мъск за Зукърбърг, който омаловажи предупрежденията му за опасността от изкуствения интелект.
Подкрепи Economic.bg