Цената на златото достигна 7-годишен връх

На фона на нестабилността, то остава убежище за инвеститорите

Цената на златото достигна 7-годишен връх
1328 ~ 3 мин. четене
В понеделник пазарът беше разтресен от случилото се на срещата на ОПЕК+ и последствията от нея. Американският петрол започна сесията с загуба от над 21% и в началото на деня се търгуваше под 30 долара за барел. Сортът Брент също реализира големи загуби като приключи деня с негативно изменение от 27% до 33.28 USD. Такива движения в цените на черното злато не е имало от 1991 г. насам. Поевтиняването на петрола засегна световните пазари. Водещите европейски и американски индекси затвориха сесията с огромни загуби. 

Dow Jones изгуби повече от 2000 пункта през изминалия ден, което е най-големият еднодневен спад на индекса от 2008 година насам. S&P 500 реализира загуби в размер на 7.6% и достигна ниво от 2746. От рекорда 3393 пункта през февруари до сега, индексът е изтрил стойност от над 5 трилиона USD. Само 10-те най-големи компании на S&P500, се разделиха общо с над 1.4 трилиона USD. В Европа немският индекс DAX понижи стойността си с 917 базисни пункта, а CAC40 приключи деня на минус 8.39%. FTSE от своя страна затвори сесията под 6000 пункта. Това ниво за последен път беше видяно през 2016 г. при Brexit. 

Макар и за кратко, златото успя да достигне до дългоочаквания връх от 1700 долара за тройунция в понеделник, достигайки 7-годишен максимиум. Причината - инвеститорите намират убежище в по-безопасни активи заради коронавируса. Това е най-високата му стойност от декември 2012 г. насам. Маржин колове и затваряне на позиции от големи фондове, обаче, ограничиха растежа му до 0.3% за деня. 


Икономически данни – Еврозона

Днес ще бъдат обявени данни за брутния вътрешен продукт на европейската икономика за четвъртото тримесечие. БВП е най-широката мярка за икономическа активност и е основен показател за здравето на дадена икономиката. По-високи резултати се приемат като положителни за еврото. 


Началото на март Boeing проби низходящия трендови канал, в който се намираше от средата на миналата година насам. Компанията беше засегната от поевтиняването на петрола и започна сесията в понеделник с гап от над 6% и продължи да пада до ниво от 227. На база на сигнала, който получаваме от индикатора RSI за препродаден пазар, и резкия спад в цената, можем да очакваме лека корекция на пазара следващата седмица до ниво от около 250 USD.След сигнала на MACD за обрат в тренда, валутната двойка EUR/USD надмина очакванията на трейдърите като премина 200 периодната средна и продължи да се покачва до нивото на съпротива 1.1471, образувано от върховете през 2015 и 2016 г. Пробив над него ни дава сигнал за продължение на възходящия тренд.

Какаото се намира във възходящ трендови канал от средата на 2019 г насам. В момента стоката се намира в долната граница на канала, което съвпада с EMA 200. При неуспешен опит за пробив, очакваме да се засилят покупките и цената на какаото да се покачи.

След засилените продажби от изминалия ден, Dow Jones se търгуваше с над 7% надолу. Трендовата линия на подкрепа образувана от нивата 17472, 24749 и 25397 беше пробита в края на март и сега се явява като ниво на съпротива. Очакваме лека корекция на индекса след образуваната дивергенция на RSI, като очакваме линията на съпротива да бъде тествана.
Коментари: 0