Цунами от фалити се задава в петролната индустрия

Компаниите трупат планини от дълг заради ниските цени

Цунами от фалити се задава в петролната индустрия

Снимка: Whiting Petroleum

6202 ~ 5 мин. четене
Първа плочка от доминото в петролната индустрия вече падна. Whiting Petroleum, навремето изгряваща звезда в шистовата индустрия, подаде заявление за защита от фалит по Глава 11 от Търговския закон на САЩ, съобщава CNN. 

Компанията оцеля години наред при цена на барела 50 долара. Но неотдавнашният срив до 20 долара се оказа непоносим за дружеството и предизвика първия голям нефтен фалит на настоящата криза.

Whiting със сигурност няма да бъде последна. Пандемията от коронавирус смаза нефтената индустрия, като започна бърз и безпрецедентен спад в търсенето на бензин, реактивно гориво и дизел. Тази болка беше подсилена от епичната ценова война между Саудитска Арабия и Русия, трупайки планина от дълг върху балансите на петролните компании. 

Тези фактори почти сигурно ще доведат до скок на фалитите в петролната индустрия през следващите месеци. И за разлика от катастрофата с петрола през 2014-2016 г., някои от тези компании може да не оцелеят.

"Тази година ще има вълна от искове за фалит", казва Спенсър Кътър, кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence.

Близо 100 американски производители на нефт и газ биха могли да подадат заявления за защита от фалит по Глава 11 през следващата година, според Бъди Кларк, адвокат в кантората от Хюстън Haynes and Boone.

Това почти би съвпаднало с общия брой фалити през 2015 и 2016 г., когато цените на петрола се сринаха до 26 долара за барел.

Очевидният проблем за нефтената промишленост е, че цените на петрола в САЩ са спаднали с две трети от началото на януари до най-ниските си нива от 18 години. Март беше най-лошият месец на пазара на суров петрол, откакто на NYMEX започват да се търгуват фючърси през 1983 г.

Не само цените се сринаха. При 20 долара за барел те сега са рязко под нивата на безработица във всеки един основен регион за добив на нефт в Съединените щати.

Дори компаниите в Пермския басейн, евтиното нефтено находище в Западен Тексас, което доведе до енергийния бум на Америка, изискват средно 49 долара за барел, за да са на печалба, показва проучване на Федералния резерв на Далас. При 40 долара за барел само 15% от петролните компании биха оцелели за година или по-малко, установи проучването. Други 24% от петролните компании може да успеят да издържат от една до две години.

Базираната в Денвър Whiting беше оценена на близо 5 млрд. долара в края на 2018 г. Тя се фокусира върху добива на нефт в Bakken, скъпоструващо находище в Северна Дакота, което процъфтяваше при нефт от 100 долара през последното десетилетие, но оттогава пострада силно.

"При цени под 60 долара компанияа започна бавно да "кърви". Просто нямаше начин да оцелеят с цени под 45 долара за барел", казва Кътър от Bloomberg Intelligence.

В документите на Whiting за искането за фалит са вписани между 1 млрд. и 10 млрд. долара дълг. Компанията заяви, че е постигнала сделка с кредиторите за преоформяне на 2.2 млрд. долара дълг в собствен капитал.

Петролните компании не страдат само от липсата на пари. Те имат и планини от задължения и ограничена способност да ги рефинансират.

Повече от вероятно всяка друга индустрия, петролът се възползва от десетилетие на изключително ниски разходи по заеми и ненаситно търсене на доходност сред инвеститорите. Пазарът на джънк облигации беше широко отворен, дори и за най-рисковите петролни компании. Евтиното финансиране помогна на САЩ да стане водещ производител на петрол в света.

Дори преди тази финансова катастрофа инвеститорите все повече се смущаваха от слабите финансови резултати на петролната индустрия. През последното десетилетие енергийният сектор в S&P 500 беше най-лошият показател - досега. Уолстрийт поиска петролните компании да живеят в рамките на своите средства, като харчат по-малко и плащат дълговете си.

И сега, когато петролните компании, които са без пари, трябва да рефинансират дълга си, пазарът на джънк облигации е затворен. През февруари и март не са емитирани енергийни джънк облигации никъде, от никоя компания, според Dealogic.

Не е изненадващо, че инвеститорите нямат интерес да предоставят повече капитал на губещи пари фирми. "Това ще изхвърли много от тези компании отвъд ръба", казва Кътър.

Финансовите пазари сигнализират, че предстоят още фалити.

Процентът на нефтените и газовите компании със затруднени кредитни съотношения скочи от около 25% в края на миналата година до 94% в средата на март, според S&P Global Ratings.

Доходността на облигациите в петролния сектор също е доста по-висока от свръхбезопасните съкровищни бонове. Този спред се е утроил от началото на годината до 11 процентни пункта, според S&P. 

Спредът в петролния сектор е почти два пъти по-голям от следващата най-близка промишленост (метали и добив) и те надминават върховете на финансовата криза през 2008 г.
"Целият сектор е в беда", каза Кътър.

Редица други големи компании в петролната индустрия вероятно ще пропаднат през следващите месеци. 

Според анализаторите очевидните кандидати са компании, чиито облигации мигат "в червено", включително Chesapeake Energy, California Resources, Denbury Resources, Ultra Petroleum и Oasis Petroleum.

Дори петролните компании, които наскоро имаха кредитни рейтинги с инвестиционен клас, биха могли да бъдат подложени на натиск, включително Devon Energy, Hess и бившия Bakken draling Continental Resources.

Дори Occidental Petroleum, шистовият гигант, подкрепен от легендарния инвеститор Уорън Бъфет, се бори с тежкия дълг, възникнал при неговото навременно поглъщане на Anadarko Petroleum миналата година. Рейтингът по дълга на Occidental претърпя трикратно понижение от Fitch Ratings миналия месец. Occidental намали дивидента си с 86%, намали разходите и заплатите и избра нов председател.

Ключът за оцеляване в този спад се крие в това, колко дълго цените на петрола ще останат под 40 долара за барел.

Бързото покачване, може би водено от икономическо възстановяване с V-образна форма, би позволило на много затруднени петролни компании да се вдигнат на крака.

Но устойчивият спад на цените ще бъде катастрофален за много петролни компании. За разлика от катастрофата с петрола през 2014-2016 г., някои петролни компании, които подават заявления за фалит, може да не привлекат финансирането, необходимо за изплуване.

Ако това се случи, петролните активи няма да умрат. Те ще бъдат поети на базови цени от кдругите компании в сектора, които останат на крака. 

Добрата новина, ако има такава, е, че тази катастрофа с петрола може да доведе до толкова необходимото прочистване в ужасно неефективната индустрия.

"Има твърде много слаби компании от твърде дълго време", заяви Джеф Уил, старши енергиен анализатор в Neuberger Berman.

Звучи като оксиморон, но вълната от фалити може да бъде точно това, което е необходимо, за да може американската петролна индустрия да излезе по-силна и устойчива.
Подкрепи Economic.bg