Крумова: Или се слага таван на обезщетенията, или „Гражданска“ поскъпва 5-6 пъти

Менда Стоянова от ГЕРБ внесе законопроект, според който се слага лимит от 20 000 лв. за всички роднини и близки на пострадали

Крумова: Или се слага таван на обезщетенията, или „Гражданска“ поскъпва 5-6 пъти

Снимка: Economic.bg/Архив

Необходимостта от промени в Кодекса за застраховането, с които се слага таван на обезщетенията за близки на починали при катастрофа, е логична последица от решението на Върховния административен съд (ВАС), с което се разширява кръга от хората, имащи право на тези обезщетения. Ако не бъде наложен някакъв лимит, цената на „Гражданска отговорност ще скочи 5-6 пъти. Това каза в студиото на bTV застрахователният експерт Цветанка Крумова, която дълги години беше в управата на ЗАД „Армеец“.

Тя направи груби изчисления, според които застрахователният сектор, ако трябва да следва решението на ВАС, трябва да плати допълнително около 900 млн. лв. на пострадали и изпитващи емоционална травма след загуба на близък човек на пътя.

„Решението на ВАС ще увеличи обезщетенията, ще трябва да се върнем 5 години назад, да търсим всички засегнати наследници с морални щети и ще им изплащаме обезщетения. За тези 5 години имаме 3800 загинали. Ако приемем, че при 10% от случаите са виновни загиналите водачи и на техните близки не трябва да им се плаща обезщетения, остават 3500 случая. Средната сума на обезщетенията е над 100 хил. лв. И моите изчисления показват, ще системата ще трябва да плати около 900 млн. лв.“, пресметна Крумова.

Тя добави, че това е над два пъти повече, отколкото е цялата сума, изплатена за обезщетения през 2017 г. Тогава тя е била 407 млн. лв.

Според нея ако не се ограничат обезщетенията, цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще достигне средно 1200 лв.

„Системата Бонус-малус ще реши много проблеми, но не и тези проблеми. Системата работи със средни стойности. И това означава, че водачите с пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат за застраховка 5000 лв.“, каза още Крумова.

Припомняме, че между първо и второ четене на Кодекса за застраховането депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе за разглеждане проект, който слага таван от 20 000 на всички обезщетения за близки и роднини, независимо от кой кръг са. Премиерът Бойко Борисов обаче нареди на депутатите от ГЕРБ да не го гласуват.
Коментари: 0