Турция забрани плащането с биткойн и лирата полетя надолу

Нарастващият бум на криптопазара в страната набираше все по-силни темпове

Турция забрани плащането с биткойн и лирата полетя надолу

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Турската централна банка забрани използването на криптовалути и крипто активи за закупуване на стоки и услуги, като се позова на „непоправими“ възможни щети и значителни рискове при подобни транзакции.

Нарастващият бум на турския криптопазар напоследък набра сериозна скорост и вдъхна надежда на инвеститорите, че ще спечелят от ралито на биткойн, както и че ще могат да се подслонят срещу инфлацията, надхвърлила през март 16%. До търсенето на криптовалутата доведе и отслабването на турската лира в последната половин година.

В изявление, обясняващо причината за забраната, банката посочва, че тези активи не са „нито обект на някакви механизми за регулиране и надзор, нито на централен регулаторен орган“, наред с други рискове за сигурността.

Счита се, че използването им при плащания може да доведе до невъзстановими загуби за страните по транзакциите поради горепосочените фактори и че включват елементи, които могат да подкопаят доверието в използваните в момента методи и инструменти при плащанията“, се казва в изявление на централната банка.

Законодателството влиза в сила на 30 април. За последните 24 часа биткойнът e надолу с близо 2% до 61 622 долара. Към 11:20 ч. турската лира пък поевтиня с 0.8% и 1 долар се търгуваше за 8.0728 лири.

Коментари: 0