Защо биткойн прави фурор в Турция

Скокът на търговията с криптовалутата от началото на годината е гигантски

Защо биткойн прави фурор в Турция

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Икономическите сътресения в Турция през изминалите месеци доведоха до нарастване на търговията с криптовалути в страната, като инвеститорите се надяват да спечелят от скорошното рали на биткойн и да намерят подслон в бурята на инфлацията.

Турската лира се срина драстично миналия месец след шокиращото решение на президента Реджеп Тайип Ердоган да уволни управителя на централната банка Наджъ Агбал. Новият гуверньор е четвъртият за последните две години, а общо от валутната криза през 2018 г. досега турската валута загуби половината от стойността си. Успоредно с това инфлацията достигна шестмесечен връх през март до 16.19% – много над целта на банката от 5%, докато междувременно безработицата остава висока (12.2%).

Данните на американската компания Chainalysis, анализирани от Reuters, показват, че обемите на търговия на биткойн между началото на февруари и 24 март са достигнали 218 млрд. лири (22 млрд. евро) – гигантски скок спрямо същия период година по-рано, когато са обменени малко над 7 млрд. лири (720 млн. евро). Данните показват, че през първите няколко дни след уволнението на Агбал са изтъргувани биткойни на стойност 23 млрд. лири спрямо 1 млрд. лири (103 млн. евро) през същия период през 2020 г.

Търсенията в Google от Турция за криптовалута също достигнаха рекордно високо ниво за седмицата, през която Агбал бе премахнат от поста си.

Предприемчивите собственици на бизнеси в турския град Чорум пък направиха огромна крачка в тази посока и градът стана първият в страната, където клиентите могат да плащат и с биткойн.

Всички, които познаваме в Чорум, започват да инвестират в криптовалута. Смятаме, че след около пет години редовната валута ще бъде в упадък, ще бъде заменена с дигитална. Така че искахме да бъдем в добра позиция сега“, коментират собствениците на чайната Red Lightning в Чорум.

„По-възрастните клиенти смятат, че е малко абсурдно. Те ни се подиграваха. Но сега съседният магазин за опаковане ни моли да ги обучим“, обясняват те.

Изкачването на биткойн до нов рекорд от над 62 хил. долара показа, че интересът към цифровата валута расте в световен мащаб – инвеститорите и компаниите възприемат новия актив въпреки предупрежденията за неговата волатилност.

Турците харесват стабилни активи поради нашата история на висока инфлация“, обяснява Йозгюр Гюнери, главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути BtcTurk, пред Reuters. „Ето защо поколение след поколение турци инвестираха в злато, недвижими имоти и долари”.

Интересът на Турция към криптовалутите нараства стабилно от няколко години, до голяма степен защото те са ограничени ресурси с репутация на имунитет срещу инфлация. Досега Анкара не е предприела никакви действия за регулиране или облагане на цифровата валута.

Коментари: 0