Turkish Airlines започва преместването си на новото летище на Истанбул

Изпълнението на всички редовни полети от Летище Ататюрк ще бъде прекратено на 6 април 2019 г.

Turkish Airlines започва преместването си на новото летище на Истанбул

Заради преместването на Turkish Airlines в новия дом на авиокомпанията на новото летище на Истанбул, изпълнението на всички редовни полети от Летище Ататюрк ще бъде прекратено на 6 април 2019 г. в 02:00 часа (LMT). 

От този момент нататък всички планирани полетни операции на превозвача ще се извършват от Летище Истанбул.

Мегапроектът на стойност 12 млрд. долара бе официално открит през октомври от турския президент Реджеп Ердоган.

Той ще бъде реализиран в четири фази, като финалната ще бъде завършена през 2028 г. Летището ще се простира на площ от 76,5 км2, ще разполага с 6 писти, 4 терминала, 233 паркинг места за самолети, над 500 гишета за проверка, 225 000 служители и капацитет да обслужва до 200 милиона пътници годишно.

При пълното завършване на глобалния хъб той ще включва още офиси, жилищни комплекси, хотели, здравен център, културни и художествени сгради, търговски център, дизайнерски аутлети, конгресен ЕКСПО център и зали за срещи и обучения.

Новото мегалетище "Истанбул", което бе наречено на името на мегаполиса, свързващ Европа и Азия, се очаква да скъси времето за полети до България. Аеропортът е по-близо до българската граница в сравнение с летищата "Ататюрк", разположено в европейската част на мегаполиса, и "Сабиха Гьокчен", на азиатското крайбрежие на Истанбул.

Коментари: 0