Турската криза засегна и пенсионерите в Тенеси

Американските инвеститори са били наясно с рисковете на развиващите се пазари, но все пак са разочаровани

Турската криза засегна и пенсионерите в Тенеси

Снимка: Publicdomainpictures

Валутната криза в Турция засегна инвеститорите на развиващите се пазари по цял свят. Въпреки че е на хиляди километри, американският щат Тенеси също понася загуби, най-вече пенсионната му система. Причината е, че местният пенсионен фонд TCRS е най-големият институционален инвеститор в американския борсово търгуван фонд iShares MSCI Turkey, който работи на пазара в Турция и губи много от кризата в страната.

Координираната пенсионна система на Тенеси (TCRS) управлява пенсионния план за държавните служители в целия щат и е най-големият институционален акционер в базирания в iShares MSCI Turkey. Информацията бе изнесена от Reuters, като се базира на финансовите отчети на TCRS към 30 юни. Към тази дата фондът е притежавала 880 хил. акции на обща стойност около 19 млн. долара.

iShares MSCI Turkey през изминалата една година до днешната дата е загубил около половината от стойността си. Причината са били опасенията относно влиянието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган върху валутната политика на Турция и относно дипломатическия сблъсък между Анкара и Вашингтон. От началото на годината курсът на турската лира спрямо този на американски долар се понижи с 37%, а турският борсов индекс BIST 100 (XU100) се понижи с около 22%.

Негативните данни за 2018 г. идват на фона на позитивни такива през 2017 г. Тогава турският борсово търгуван фонд е генерирал обща доходност от почти 38%, включително от дивиденти.

„Това очевидно е притеснителна ситуация и е истински срам какво се случва в страната (САЩ)”, коментира главният инвеститор на TCRS Майкъл Брейкбил. „Инвестирали сме в хиляди неща и ще има куп от тях, които ще се объркат, и това е едно от тях”, добавя той.

Американската инвестиция обаче е била малка част от всички финанси във фонда, който към края на фискалната година, приключваща в края на юни, е бил на обща стойност 49.7 млрд. долара, с годишна възвращаемост от 8.19%.

Пенсионната система на Тенеси е инвестирала в iShares MSCI Turkey през 2012 г. TCRS е имала стратегия да изгради пасивно портфолио от борсово търгувани фондове от една държава, за да не участват страни с високи нива на корупция и ниско ниво на демокрация. Това означава, че най-големият развиващ се пазар – Китай – не е включен в портфолиото на TCRS.

Брейкбил обяснява, че със своето бързо нарастващо 80-милионно население Турция въплъщава „възможностите и рисковете на инвестициите в развиващи се пазари”. Той все пак отбелязва, че пенсионната система на  Тенеси е разочарована от инвестициите си в югоизточната ни съседка.
Коментари: 0