„Спаси София“ предупреждава, че столичният градски транспорт е опасен

От организацията посочват, че в много от превозните средства липсват задължителните аварийни чукове и кранове

„Спаси София“ предупреждава, че столичният градски транспорт е опасен

Два дни след трагедията с автобусната катастрофа край Искърското дефиле, отнела живота на 17 души, неправителствената организация „Спаси София“ заяви, че са налице редица нарушения в градския транспорт в столицата, които го правят опасен за гражданите.

Активистите посочват факта, че в много от превозните средства липсват задължителните аварийни чукове и кранове, които са „демонтирани, запечатани или блокирани“.

„Още по-притеснителен е случаят с ръчките за аварийно отваряне на вратите в пристигналите преди година зелени трамваи от Швейцария. Системите за отваряне на вратите при извънредни ситуация бяха напълно работещи, когато трамваите пристигнаха в София, но от Столичен Електротранспорт са решили да ги блокират, запечатвайки ги.

Отношението на общинското предприятие към напълно функциониращата преди година техника е фрапантно. Недопустимо е работещи системи за безопасността на пътниците да биват унищожавани по този нецивилизован начин“, пишат още от „Спаси София“.

От организацията се обръщат към кмета на столицата Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев с въпроса как градският транспорт преминава технически прегледи, като не отговаря на изискванията, подадени от Министерството на транспорта.

Коментари: 0