Турската лира докосна историческо дъно и това може би не е краят

Валутата ще бъде допълнително тествана следващата седмица

Турската лира докосна историческо дъно и това може би не е краят

Снимка: БТА

21753 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турската лира докосна историческо дъно в сряда сутрин, като продължи да се обезценява заради рокадите в централната банка, дело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В сряда сутрин валутата достигна историческо дъно спрямо еврото и бе близо до историческото дъно спрямо долара.

Към 11:15 ч. българско време лирата бе с 0.2% надолу и се търгуваше за 8.4658 лири за долар. Ден по-рано тя изтри 0.9% от стойността си спрямо долара. Спрямо еврото пък спадът в сряда е с 0.2% и 1 евро се обменя за рекордните 10.3658 лири.

Припомняме, че четирима от седемте членове на комитета по паричната политика бяха уволнени от 20 март насам, когато Ердоган шокира финансовите пазари, заменяйки Наджъ Агбал с новия гуверньор на централната банка Шахап Кавчиоглу. Това бе доказателство за липсата на автономност на банката и натежа на лирата, която потъна в последните два месеца с близо 15%.

Данните за инфлацията в Турция, които трябва да бъдат представени следващата седмица, ще тестват допълнително валутата, като вероятността за ускоряване на инфлацията заради поскъпването на горивата и металите е потенциален стимул за поредната продажба на лири.

Коментари: 0