Турската лира потъва, докато инфлацията се ускорява

Валутата може да достигне до ново дъно за годината

Турската лира потъва, докато инфлацията се ускорява

Снимка: БТА

20272 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турската лира потъна с над 1% през дните от понеделник насам, след като статистическата служба на Турция обяви, че инфлацията в страната се ускорява за седми пореден месец. През април тя скача до 17.1% от 16.2% през март. Така към 16:50 ч. българско време в сряда валутата бе надолу с близо 0.6% и 1 долар се търгува за около 8.35 лири. От обявяването на официалните данни досега спадът достига над 1.3%.

Валутата може да достигне до нови минимуми за годината поради ускоряването на инфлацията и загубата на независимостта на централната банка“, смята Слободан Дрвеница, ръководител на научните изследвания в Windsor Brokers, специализирана в търговията с валута и деривати.

Турската централна банка няма способността да приема конвенционални мерки за справяне с инфлацията, тъй като бившият управител на централната банка Наджъ Агбал, който повиши лихвените проценти, бе уволнен от президента Реджеп Тайип Ердоган, допълва Дрвеница, цитиран от местната медиа Ahval.

Така след смяната на ръководството лихвените проценти остават непроменени, дори след като инфлацията се ускори, а лирата отслабна. Комитетът по паричната политика на централната банка трябва да се срещне за решение по лихвените проценти в четвъртък.

Коментари: 0