Турската лира спря най-дългия си възход от 5 години насам

Вашингтон забрани на турски пилоти да влизат в САЩ за тренировки с изтребителите F-35

Турската лира спря най-дългия си възход от 5 години насам
10204 ~ 1 мин. четене
Днес турската лира поевтиня за втори ден спрямо долара и еврото, като така сложи край на скорошния си възход, продължил 10 поредни дни. Това беше и най-дългия период на поскъпване на турската валута спрямо американската от месец май 2014 г. насам.

Към 10:40 ч. българско време курсът на лирата спрямо долара се бе понижил с 1.20%, а спрямо еврото – с 1.07%. Причината за понижението е ново обтягане на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Турските пазари днес отвориха повторно след тридневна почивка. На международните пазари пък във вторник и сряда лирата остана стабилна благодарение на понижението в курса на долара и на очакванията, че американският Федерален резерв ще понижи лихвените проценти, за да даде тласък на забивалата се световна икономика.

Отношенията между САЩ и Турция, които от месеци не са добри, вчера се обтегнаха още повече заради непреклонността на Анкара да финализира поръчката на противоракетни установки С-400 от Русия. Снощи Вашингтон обяви, че спира да допуска повече турски пилоти, които искат да отидат в САЩ и да се упражняват да пилотират изтребителите F-35.

Турция и САЩ, които са съюзници в рамките на НАТО, от месеци са в обтегнати отношения заради поръчката на руските противоракетни установки С-400 от страна на Анкара. Вашингтон твърди, че въпросните установки представляват заплаха за изтребителите F-35 на американската компания Lockheed Martin, които Турция също планира да купи. САЩ настоява, че югоизточната ни съседка не може да има и руска противоракетна отбрана, и американски изтребители.
Подкрепи Economic.bg