Турската лира продължава да копае дъното

Анкара се отдалечава от амбициозните икономически цели за стогодишнината си

Турската лира продължава да копае дъното

Снимка: Unsplash

Турската лира продължава да поевтинява и в четвъртък потъна - в шеста поредна сесия - до ново историческо дъно. Към 14.00 ч българско време тя е 0.5% надолу и един долар вече се търгува за 8.3082 лири. За сравнение, никога преди началото на тази седмица курсът не бе надминавала 8 лири за долар.

Само от началото на седмицата турската валута поевтиня с близо 5% заради решението от миналата седмица на турската централна банка да не увеличи основния лихвен процент, както и заради напрежението между Турция и Франция.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в национално обръщение в четвъртък, че Турция отблъсква поредица от дипломатически и икономически атаки, тъй като се стреми да засили глобалното си положение и да постигне целите за своята стогодишнина, която е през 2023 г.

Правителството периодично обвинява за обезценяването на лирата, което вече е 28% от началото на годината, чужда намеса, предназначена да възпрепятства издигането на Турция до водеща регионална и глобална сила. Но инвеститорите обвиняват за спада до голяма степен слабата парична и икономическа политика на правителството. Загубите породиха опасения за финансовата стабилност и дългосрочното икономическо здраве на страната.

Преди десетилетие Ердоган постави амбициозни икономически цели за стогодишнината на страната през 2023 г. Те включват превръщането на страната в една от 10-те най-големи икономики в света с годишна продукция от 2 трлн. долара, намаляване на безработицата до 5% и увеличаване на износа до 500 млрд. долара годишно, припомня турската медия Ahval.

Много от тези цели вече са недостижими. Брутният вътрешен продукт е в размер на 743 млрд. долара за 12-те месеца до юни в сравнение със 772 млрд. долара преди десетилетие, класирайки страната на 19-то място в световен мащаб. Турският износ е бил 180 млрд. долара през миналата година, нараствайки от 168 млрд. долара през 2018 г. Безработицата е била 13.4% през август, дори след като правителството забрани на компаниите да уволняват работници след избухването на Covid-19.

Коментари: 0