Хотели и заведения искат от Борисов истинска подкрепа за туризма

От БХРА настояват държавата да им покрие разходите за ток, вода, отопление и наем, както и пълните заплати на някои компании в сектора

Хотели и заведения искат от Борисов истинска подкрепа за туризма

Снимка: Красимир Свраков

Правителството на България трябва да предприеме спешен кризисен пакет от икономически мерки за спасение на сектор „Туризъм“. Време е да се сложи край на работата на парче и да се предприемат реални действия в подкрепа на бранша.

Това се казва в писмо на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация  (БХРА), което е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на туризма Марияна Николова и коалиционните партньори от "Обединени pатриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

В писмото си асоциацията настоява да се гарантира от правителството включването на туризма като приоритет в националния план за възстановяване. Освен това те искат държавата да поеме за срока на пандемичната обстановка всички стопански разходи за ток, вода, отопление, наем и определена процентна част от работните заплати и цялата работна заплата на служителите на онези компании, които регистрират спад в оборота над 30% спрямо 2019 г.

В случаите, когато дейността на туристическите предприятия е замразена с министерска заповед за съответния период работодателят се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси, се казва още в исканията на БХРА.

Те продължават да настояват за намаляване на ДДС-то на 9% и за доставките по домовете, както и за предоставяне на ваучери за туризъм, но за всички граждани, а не както е в момента само за хората на „първа линия“ и за някои от държавните служители.

Браншовата асоциация отново призовава за обсъждане на всички мерки, които се налага да бъдат въведени с цел намаляване на разпространението на коронавируса и засягат туризма, с всички представители на сектора. Припомняме, че БХРА обвини здравния министър в разделение на бранша, тъй като той е провел среща само с Асоциацията на заведенията, но въпреки това заяви, че е разговарял с целия туристически бранш.

„От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация апелираме към правителството за пореден път да не ни хвърлят по някоя мярка като риба, с която да закусим, а да ни помогнат да закърпим пробитата мрежа на туризма чрез кризисен план за спасяване на сектора, така че да храним не само себе си и нашите семейства, но и да продължим да сме гръбнакът на българската икономика“, завършват писмото си от асоциацията.

Коментари: 0