Икономиката на САЩ нарасна с рекордните 33%

Предварителните данни за третото тримесечие надминаха очакванията на инвеститорите

Икономиката на САЩ нарасна с рекордните 33%

Снимка: БТА

Излизайки от най-лошото тримесечие в стопанската си история, брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ расте с най-бързите в историята си темпове през третото тримесечие на годината, показват експресните данни на Министерството на търговията, цитирани от CNBC.

Продукцията на страната за периода от юли до септември се е увеличила с 33.1% на годишна база, което се случва след спада от 31.4% през второто тримесечие. Официалният резултат всъщност надминава очакванията на икономистите за ръст от 32%. Предишният рекорд за най-силен икономически отскок бе регистриран след Втората световна война – през първото тримесечие на 1950 г. - с 16.7%.

Увеличеното потребление, заедно с инвестициите в жилища, както и износът подсилиха възстановяването през третото тримесечие. Ръстът за третото тримесечие настъпи на фона на възраждане на потребителската активност, която представлява около две трети от размера на икономиката. Въпреки че по-голямата част от страната остава предпазливо отворена, купувачите започват да се връщат в магазините и баровете, а ресторантьорската индустрия навлезе в първата фаза на рестарт на бизнеса си въпреки ограниченията в капацитета.

Мощният темп на растеж дойде, след като правителствата в цялата страна затвориха големи дейности в опит да спрат разпространението на Covid-19, който Световната здравна организация обяви за пандемия на 11 март.

От блокирането на икономиката като ход за овладяването на разпространението на коронавируса около 228 хиляди американски живота са загубени заради инфекцията, с която са се заразили близо 9 милиона. Икономиката е в техническа рецесия от февруари, тъй като растежът през първото тримесечие намаля с 5%.

Пазарите реагираха положително на новината, като Уолстрийт вече гледа към лек положителен отговор при отварянето на търговията, след като в сряда щатските индекси полетяха рязко надолу.

Докато новините за третото тримесечие са със сигурност добри, САЩ са изправени пред по-труден път, тъй като случаите на коронавирус се увеличават и притесненията за здравето и икономическите последици растат. Почти половината от 22-те милиона работни места, загубени през март и април, остават незапълнени, а равнището на безработица остава на 7.9%, два пъти над предпандемичното си ниво, тъй като 12.6 млн. американци все още остават без работа.

Припомняме, че за невиждания икономически ръст имат вина и фискалните стимули в размер на 3 трлн. долара, които правителството на САЩ отпусна на бизнеса и гражданите.

Докладът за брутния вътрешен продукт на САЩ е и последният основен икономически показател преди президентските избори след седмица. С пет дни, останали до деня на изборите, президентът Доналд Тръмп, изостава в повечето национални социологически проучвания, но вероятно ще се възползва от зашеметяващия скок в БВП в знак на възстановяване.

Коментари: 0