Турция е твърдо решена да спаси Лято 2021

От сега страната подготвя план за привличане на туристи от цял свят и няма да разчита само на определени групи

Турция е твърдо решена да спаси Лято 2021

Снимка: Unsplash

Туристическият сектор в Турция е твърдо решен да спаси Лято 2021, като ще се опита да привлече алтернативни посетители от цял свят, а не да разчита на определени групи, както досега.

Търсим алтернативни пазари за следващите години. Имаме важни инициативи, които ще привлекат туристите не само от няколкото утвърдени за нас места, но от всички краища на света,“ каза Улкай Атмака, ръководител на Асоциацията на професионалните хотелиерски, цитиран от Hurryetdailynews.

Основната цел на Турция през настоящата година е да поддържа възможно най-голям брой отворени места за посещение на фона на влошаващата се епидемична ситуация. По думите на Атмака по този начин секторът ще е наистина подготвен за следващото лято.

 „Започваме нови проучвания относно диверсификацията на пазара като сектор“, каза Еркан Ягчи, ръководител на Средиземноморската асоциация на туристическите хотелиери. Стратегията на сектора е до 2023 г. той да се развие както на продуктово, така и на ниво пазарно разнообразие.

Това лято единствените спасители на летния сезон в Турция бяха руските туристи. В Анталия само в периода от 1 до 15 септември те наброяваха 220 413, т.е. всеки втори чуждестранен турист в града през този месец е бил от Русия.

Туристическият сектор е един от основните двигатели на турската икономика и всяка инвестиция в него ще бъде напълно възвърната, смята Ягчи.

По-рано тази година посланикът на Португалия в Турция изрази задоволството си от стъпките, които правителството на страната предприема за насърчаване на безопасния туризъм на фона на пандемията.

„Инициативата на турското правителство за издаване на сертификат на ресторанти и хотели, които доброволно прилагат най-високи стандарти за безопасност, е изключително добра стъпка“, каза Паула Леал Да Силва.

Коментари: 0