Пакост или лакомство: Откъде всъщност идва Хелоуин?

Празникът е съвкупност от различни древни традиции от цяла Европа

Пакост или лакомство: Откъде всъщност идва Хелоуин?

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Идва Хелоуин, онова вълшебно време на фенери, костюми, бонбони и истории на ужасите. Но празникът не е само това. Той е съвкупност от различни древни традиции от цяла Европа. Всъщност Хелоуин е резултат от вековна културна комбинация, смесване на много популации и легенди.

Историята на празника започва преди повече от 2000 години, когато земите на Ирландия, Обединеното кралство и Франция са били обитавани от келтите, известни със своите мистични ритуали.

Ритуалите се превърнали в традиции, а те във фестивали. Така Хелоуин намира своето изначало от един келтски фестивал наричан Самхейн, който се отбелязвал ежегодно на 1-ви ноември, пише Culturacolectiva.

Легендата гласи, че в нощта преди Самхейн се отваря порталът между живите и мъртвите и сенките на починалите плъзват из улиците, търсейки живи тела, в които да се вселят, за да избягат от пространството на ада.

За да задържат скитащите души извън домовете си, хората оставяли храна по праговете и гасели всички светлини, за да ги заблудят, че мястото е необитаемо.

В същото време жреците се събирали в гората и палели огън – танцували около него и предсказвали каква ще бъде зимата и следващата година. След приключване на ритуала, с утринните лъчи всеки вземал от свещения пламък и го носел в дома си.

Около 800 г. от новото хилядолетие християнството вече е господстваща религия там, където по-рано жреците правели своите обреди. През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като празник на Вси Светии – ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas.

Така Католическата църква заменила езическото честване на смъртта с нещо доста сходно. Хората обаче продължавали да отбелязват празника Самхейн с неговите съпътстващи ритуали.

По-късно, през 1000 г. църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души - All Souls Day, в който трябвало да се поменат не светиите, а обикновените мъртви.

След години обичаите на тези многобройни празници се преплели в един – Halloween, който е познат в наши дни.

Пакост или лакомство

Друга традиция. дошла от Британските острови, е тази на „мимикирането“ и „преобличане“, при което актьорите-аматьори се обличали в костюми или прости маскировки и обикаляли от врата на врата, за да изпълнят народна пиеса или кратка постановка и в замяна да получат храна и пари. С времето представленията ставали все по-кратки, докато не изчезнали изцяло. Но се зародила традицията за искане на храна и пари в замяна на провокиращ и пищен костюм.

В наши дни най-често костюми слагат децата, които обикалят къщите в околността, събирайки лакомства. Ако някой домакин не благоволи да им даде бонбони, то той бива включван в черния списък на малчуганите и до края на вечерта получавал „пакост” – счупена пощенска кутия, рола тоалетна хартия по моравата или яйца по колата.

Празникът е най-известен в САЩ, Великобритания, Ирландия и Канада, където местните украсяват домовете си с паяжини, скелети и вещици.

Коментари: 0