Covid-19: Локдаунът в Европа се завръща

Нови ограничения има в почти всички страни, но този път целта е икономиката да не спира

Covid-19: Локдаунът в Европа се завръща

Снимка: БТА

Две от най-големите икономики в Европа възстановяват някаква форма на национално блокиране на фона на нарастващия брой нови случаи на заразени и починали от коронавирус.

От петък хората във Франция ще имат право да напускат дома си само по работа или по медицински причини. Президентът Еманюел Макрон заяви, че страната рискува да бъде "обхваната от втора вълна, която без съмнение ще бъде по-трудна от първата". Във Франция ежедневните смъртни случаи вследствие на Covid-19 са на най-високото си ниво от април. В сряда са потвърдени 36 437 новозаразени и 244 починали.

Междувременно Германия налага ограничения на национално ниво, но по-малко тежки. Мерките, които влизат в сила в понеделник, не са толкова мащабни, колкото във Франция, но включват затваряне на ресторанти, барове, спортни зали и театри, каза канцлерът Ангела Меркел.

Инфекциите нарастват рязко в цяла Европа, включително във Великобритания, която в сряда обяви 310 нови смъртни случая и 24 701 новозаразени. В Англия ново проучване показва, че почти 100 000 души се заразяват с вируса всеки ден, оказвайки натиск върху правителството да промени регионалния подход в политиката си.

Германските здравни власти съобщиха в четвъртък, че през последните 24 часа са загинали още 89 души при рекордни 16 774 инфекции.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза вчера: "Мисля, че тази година Коледа ще бъде различна Коледа."

Как Европа стигна до тук?

Първата вълна на вируса по-рано тази година удари невероятно силно някои части на Европа, докато други райони успяха да се разминат от най-лошите сценарии.

Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство бяха сред най-тежко засегнатите държави, като всички налагаха строги национални блокировки, които с течение на времето ограничиха заразата, болничния прием и смъртните случаи до много ниско ниво, Това обаче означаваше опустошени икономики.

Ограниченията започнаха да се премахват в началото на лятото, когато всички магазини, барове и ресторанти бяха отворени отново, а пътуванията бяха рестартирани. Но през август случаите започнаха да нарастват отново – с голямо ускорение през последните седмици, което разтревожи политиците.

За страните, които не бяха лошо засегнати от първата вълна – като Чехия и Полша – този път нямаше пощада, като експерти предупреждават за тревожни нива на инфекцията Covid-19 в голяма част от континента.

Какво правят Франция и Германия?

Макрон каза, че според новите правила хората ще трябва да попълнят формуляр, който да оправдае напускането на домовете им, както се изискваше при първоначалното блокиране през март. Забранени са и социалните събирания. Но той допълни, че обществените услуги и фабриките ще останат отворени, добавяйки, че икономиката "не трябва да спира или да се срива".

Премиерът Жан Кастекс заяви пред парламента в четвъртък, че всички ученици на възраст от шест и повече години ще трябва да носят маски за лице в клас "за защита на всички наши деца, учители и родители". Досега те бяха задължителни само за ученици на 11 и повече години.

Той призова компаниите да пуснат служителите си да работят от вкъщи "пет дни в седмицата".

"Трябва да продължим да работим възможно най-много, но разбира се при строги санитарни условия, които спират разпространението на вируса", каза Кастес и добави:

Безработицата и бедността също могат да убият."

Преди Вси Светии на 1 ноември – важен ден във Франция, когато семействата традиционно посещават гробовете на близки – правителството заяви, че на флористите ще бъде позволено да останат отворени до неделя вечерта.

За разлика от предишното блокиране пазарите, парковете и градините ще могат да останат отворени.

Какво е положението в другите части на Европа?

Полша отчете рекорден брой на заразените и смъртните случаи в четвъртък. Здравните служители съобщиха, че има 20 156 новозаразени и 301 загинали. Въведена бе "червената зона" в цялата страна, което включва частично затваряне на начални училища и ресторанти.

Италия, която беше европейският епицентър в началото на първата вълна на вируса, вече въведе нови ограничения, които ще бъдат в сила един месец. Всички барове и ресторанти в цялата страна трябва да приключват дейност до 18:00, въпреки че могат да доставят храна за вкъщи до по-късно. Фитнес залите, басейните, театрите и кината трябва да бъдат затворени, но музеите могат да останат отворени. Събранията за сватби, кръщенета и погребения са забранени.

Испания въведе национален полицейски час на 25 октомври, след като правителството обяви ново извънредно положение. Хората във всички региони, с изключение на Канарските острови, трябва да стоят вкъщи между 23:00 и 06:00.

Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Чешката република има най-лошия процент на инфекцията на континента – 1448 случая на 100 000 души за 14 дни. Това наложи частични ограничения, като в страната беше въведен вечер час, забраняващ на гражданите да излизат навън от 21:00 ч. до 05:00 ч.

Белгия, която има втория най-висок процент на инфекция в Европа на глава от населението, отчете най-големия брой болни Covid-19 от пика на 6 април. Хоспитализираните пациенти с вируса са 5924, 993 от които са в реанимация. В национално обръщение в сряда вечерта министър-председателят Александър Де Кроо определи ситуацията като "критична".

Коментари: 0