Турската лира върви към ново дъно заради коронавируса

В същото време сблъсъците между турски и сирийски военнослужещи в провинция Идлиб продължават

Турската лира върви към ново дъно заради коронавируса

Към факторите, които понижават курса на турската лира, вече се прибави и заплахата от китайския коронавирус, който започва да обхваща Близкия изток. Така днес валутата на югоизточната ни съседка изпревари валутите на останалите развиващи се страни в региона по обезценяване спрямо долара и еврото.

Към 15:50 ч. българско време курсът на лирата се понижи с 0.99% спрямо долара и с 0.69% спрямо еврото. Така един долар се обменя за 6.15 лири, а едно евро – за 6.65 лири. Така валутата подмина почти едногодишното дъно (месец май 2019 г. насам), което достигна миналия вторник, и се насочва към нов минимум. От началото на 2020 г. общото понижение в курса на лирата спрямо долара е около 3%.

През уикенда Турция затвори границата си с Иран, за да предотврати потенциалното разпространение на китайския коронавирус на своя територия, след като Техеран съобщи за 43 заболели от заразата души. Още отпреди това лирата поевтиняваше заради военните сблъсъци между турски и сирийски сили в сирийската провинция. Тази ситуация заплашва да доведе както до нова мигрантска вълна от Сирия към Турция, така и до възникване на спор между Анкара и Москва, която подкрепя правителството на сирийския президент Башар Асад. В събота в Идлиб бе убит 16-и турски военнослужещ.

Основният турски индекс BIST-100 се понижи с 2.44% до под 114 хил. пункта. Акциите на борсово търгуваната банка Garanti BBVA, които са предпочитан актив сред чуждестранните инвеститори, поевтиняха с 3.7% до 10.68 турски лири за акция.

Според най-актуалното изявление на иранския министър на здравеопазването Ирай Харирчи заради коронавируса от Китай в близкоизточната страна вече са загинали 12 души, а други 61 са заразени с болестта.

Коментари: 0