Турската лира регистира втори пореден антирекорд спрямо долара

Според анализаторите мерките на Централната банка да спре спада не са достатъчни и закъснели

Турската лира регистира втори пореден антирекорд спрямо долара

Курсът на турската лира отчете втори пореден ден с антирекорд спрямо щатския долар. Днес валутата се обезцени с още 0.5% до ново дъно от 3.96 лири за долар. От септември до сега обезценката достига 17%, а валутата се движи към петата поредна година, в която ще отбележи понижение.

Инвеститорите са притеснени за социалното и икономическо състояние на страната. След опита за преврат през юли 2016 г. правителството постоянно удължава извънредното положение в страната и не спира с арестите. Освен това президентът Реджеп Ердоган продължава с т.нар. "икономически популизъм", принуждавайки банките в страната да предоставят кредити при нереално ниски за икономическото състояние на страната нива.


Централната банка на Турция се опитва безуспешно да спре падането на националната валута, което е следвано и от покачване на доходността на държавните облигации.
Финансовата институция извърши интервенция, която експертите определят като еквивалент на повишаване на лихвения процент, пише The Wall Street Journal.

През октомври Централната банка остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 12.25%. Според анализатори на Brown Brothers Harriman (BBH), ако няма увеличение на лихвите, лирата може лесно да преодолее нивото от 4 лири за долар в близко бъдеще.

Позицията на Турската централна банка се усложнява от разногласията с правителството за паричната политика: Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в петък, че централната банка е избрала грешен път, както и че високите лихвени проценти са причина за увеличаване на инфлацията в Турция, а не са средство за коригиране на ситуацията.

През септември потребителските цени в Турция са се увеличили с 11.2% на годишна база, Централната банка повиши прогнозата си за инфлацията в края на 2017 г. до 9.8% в края на 2018 - до 7%. В средносрочен план се очаква инфлацията да падне до 5%.

Падането на националната валута изправя пред значителни предизвикателства турските фирми - обемът на техния валутен дълг е около 300 млрд. долара, както и много фирми не разполагат с доход в чуждестранна валута за покриване на нуждите си от обслужването на дълга.

Коментари: 0