Турски министър: Глобални сили опитват да разцепят и владеят Близкия Изток

Нуман Куртулмуш подчерта, че всеки един турски град е не-малко сигурен от европейските

Турски министър: Глобални сили опитват да разцепят и владеят Близкия Изток

Снимка: Economic.bg/ Краси Свраков

Автор: Цветан Петров

Националните интереси на някои страни минават през разделянето на Близкия Изток. Тези глобални сили се опитват да ръководят събитията в региона на база на всеизвестния империалистически принцип „Разделяй и владей“. Това заяви турският министър на туризма и културата Нуман Куртулмуш по време на пресконференцията след двудневното му посещение в България.

„Нашият национален интерес е този регион не да се разделя, не да се обособяват отделни парчета, а да се интегрира, обединява и да се живее в мир и разбирателство в него“, добави Куртулмуш.

По думите му оръжията, с които разполага терористичната групировка „Ислямска държава“, както и забранената от Анкара „Работническа партия на Кюрдистан“, „не се продават в моловете“ – някой им ги е предоставил. „Някои искат между турци, араби, кюрди да няма разбирателство, да са в конфликт помежду си, други пък желаят в региона да има разделение между мюсюлманите и немюсюлманите“, каза още турският министър.

На въпрос как Турция гарантира сигурността на туристите на нейната територия Куртулмуш заяви, че всеки един турски град е не по-малко сигурен от европейските.

Коментари: 0