Турция обвини ЕС в неизпълнение на задължения към Анкара

Според турския външен министър Общността не е платила обещани 6 млрд. евро

Турция обвини ЕС в неизпълнение на задължения към Анкара

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу критикува Европейския съюз, като заяви, че те не са платили 6 млрд. евро, които са били обещани на Анкара. Сумата е била част от споразумението между нея и Брюксел за спиране на бежанската вълна, вследствие от гражданската война в Сирия. Това заяви Чавушоглу пред германския вестник Bild, като коментира отношенията на Анкара с ЕС, и ходовете на страната му в Сирия и Либия, пише турското проправителстено издание Daily Sabah.

Чавушоглу заяви, че ЕС не са изпълнили изцяло споразуменията от 2015 г., когато и двете страни се съгласиха да се справят заедно с бежанската вълна. Според министърът ЕС не е платил дори половината от сумата, която е трябвало да бъде изплатена още през 2016 г.

Според него германският канцлер Ангела Меркел е изиграла основна роля в подписването на споразумението и това е породило завист у другите страни-членки на ЕС. Чавушоглу похвали Германия за продължаващата подкрепа за сделката, като подчерта, че тя е допринесла за значителното намаляване на бежанския поток към Европа.

„Преди да подпишем сделката около 7 хил. бежанци влизаха в Гърция от Турция дневно“, каза Чавушоглу. Сега този брой е само 57 души средно на ден, заяви той и допълни, че смята, че много страни от Източна Европа не искат да приемат бежанци, което поставя Берлин в трудна позиция.

Чавушоглу освен това обвини ЕС, че не е изпълнил договореностите за митниците с Общността, които са част от програмата по приемането на Анкара в нея. Въпреки това министърът изрази готовността на Турция да запази споразумението.

Мевлют Чавушоглу също така отбеляза, че 3,5 милиона турци живеят в Германия, което за Турция е спойката между Анкара и Берлин, като неговата страна подкрепя интеграцията на тези хора в германското общество.

От друга страна той изрази безпокойство, че Берлин подслонява и не преследва считаните за терористи от Анкара членове и поддръжници на движението на Фетхула Гюлен и „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК).

Турският дипломат приветства германската инициатива за Берлинската конференция за мир в Либия, където беше обсъдено прекратяването на военните действия в северноафриканската страна и постигането на примирие. В този конфликт Турция подкрепя признатото от ООН правителство на националното съгласие, което се бори със силите на Халифа Хафтар и кабинета в Тобрук. Чавушоглу отбеляза, че Хафтар все още не е отговорил дали наистина желае мир в Либия.
Коментари: 0