Фандъкова: София притежава вода за години напред

Кметът на София настоява новият водопровод от Мало Бучино до Перник да има спирателен механизъм

Фандъкова: София притежава вода за години напред

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Държа новият водопровод от Мало Бучино до Перник да притежава спирателен механизъм, за да са спокойни софиянци, че във всеки един момент притокът може да бъде спрян. Това заяви в сутрешния блок на bTV кметът на София Йорданка Фандъкова по отношение на проекта за помощ във водната криза на Перник. Очаква се предложението да бъде гласувано в началото на другата седмица в Столичния общински съвет.

"Следобед получихме писмо от Министерски съвет, което бе разгледано от Столичния общински съвет. Възложили сме изготвянето на доклад, в който да се заложат гаранциите, които изисках още в събота на срещата в Министерски съвет, за да няма никакъв риск за столицата, като с това София да получи допълнителни гаранции и допълнителни инвестиции", заяви Йорданка Фандъкова.

Кметът на София обяви, че ще настоява за колкото е възможно по-скорошен ремонт на стената на язовир "Бели Искър". "В предложението е посочено обем в размер 300 л/сек. Това не представлява никакъв проблем за мрежата на София. Разбира се, искам още тази година да започне ремонта на стената на яз. "Бели Искър" и да се гарантира, че обемът ще се спазва предвид ограниченията заради състоянието на стената. Министърът на икономиката пое ангажимента, че ще бъде започнат ремонта без да се източва водата от язовир „Бели Искър“. Вече има и заложени средства по този проект", допълни Фандъкова.

Софийска вода разполага с контролен център в Бистрица и във всеки един момент в реално време се контролира водоподаването в района на София, обясни още столичният кмет. "София е осигурена с вода за години напред. Столицата потребява средно около 12 млн. куб. м на месец. Около 75% от водата на София се осигурява от язовир „Искър“. Там в момента има около 450 млн. куб. м вода. В язовир „Бели Искър“ има около 9 млн. куб. м вода".

Фандъкова разкри, че е договорена и още една инвестиция, свързана с водоснабдяването на София - с язовир „Огняново“. "Той не се намира на територията на Столична община, но имаме обещанието на министъра на икономиката, че ще почнем да работим съвместно по този проект".

„Ползването на водопреносната система ще бъде възмездно и по никакъв начин това няма да се отрази на цената на водата за София. По предварителни разчети не би трябвало да се промени и цената за Перник, но това се решава от КЕВР. Уверенията са, че проектът и експлоатацията на обекта ще бъдат с държавно финансиране. Очакваме министърът на икономиката да изпрати отговори на всичките въпроси, които имахме в СОС", допълни кметът на София.

Колкото до проблемите на столицата, Фандъкова обяви амбициите си за справянето със замърсения въздух. "Наблюдавам в реално време качеството на въздуха. Един от двата стратегически проекта за тази година е чистотата на въздуха с над 100 мерки. Сред решенията са и изграждане на допълнително три нови буферни паркинга. Към момента има шест до метростанции", разкри Фандъкова.

Коментари: 0