Вирусът в Китай тревожи инвеститорите

Новината, че 17 души от заболелите са починали, повлече европейските борси

Вирусът в Китай тревожи инвеститорите

Снимка: БТА

Вчера индексите на Уолстрийт не записаха големи движения, макар и Nasdaq да достигна нов максимум след ръст от 0.20% до 9402 пункта. S&P 500 приключи на 3325 пункта, а Dow Jones изостана с 0.09 на сто до 29160 пункта след като по-рано през деня беше назад с повече от 200 точки.

Световната здравна организация обяви, че е рано коронавирусът да се смята за заплаха на публичното здраве в международен план. След спадовете в сектора на авиокомпаниите след новината за новия вирус, вчера American Airlines скочиха с 5.4%, а United Airlines – с 1.9%. Междувременно Inovio Pharmaceuticals поскъпнаха с 11.6%. Новината за вируса разтревожи инвеститорите, след като броят на заразените премина 600, както и че заразени има освен в Китай, и в САЩ и Сингапур. Това потопи Shanghai Composite и Nikkei с 2.75% и 1%.

Новината, че 17 души от заболелите са починали, повлече европейските борси. Френският САС изостана с 0.65%, немският DAX – с 0.94%, а британският FTSE - с 0.5%. На акциите натежа и решението на ЕЦБ да  поддържа стабилни си лихвени проценти  на ниво 0.00%, като забележките на президента Кристин Лагард относно икономическите перспективи за еврозоната изглеждат разочароващи за инвеститорите. В четвъртък ЕЦБ стартира първия си стратегически преглед от 2003 г. с цел да установи дали целта на инфлацията все още е подходяща.

Акценти днес                                                

Данни за индекса на активността в сектора на услугите

В края на седмицата ще завършим с икономически данни за индекса на активността в сектора на услугите за водещите световни икономики. Очакванията на анализаторите са за леки позитивни промени от предходните нива на индекса на активността за Германия, Еврозоната, Великобритания и САЩ. При промяна може да очакваме волатилност на валутните пазари.

Инструмент на фокус - Twitter

Twitter претърпя сериозно понижение в началото на четвъртото тримесечие миналата година. След като котировките паднаха под 30 долара, акцията сформира леко възходящо движение, с което се изкачи над 100-седмичната ЕМА, но е все още под 50-седмичната такава. Образувано е възходящо пресичане на MACD и при пробив на 50 ЕМА ще може да се влезе в дълга позиция с първоначална цел 40 долара, а после – и 45 долара.

EUR/USD

Най-търгуваната валутна двойка проби долната граница на четиримесечния възходящ канал, преминавайки нивото под 1.1050. Осцилаторът MACD бележи спад и е напът да навлезе в негативна територия, което може и да задълбочи понижението на EUR/USD. В този случай очакваме подкрепа около 1,1000 и при 1,0990, което е дъното от края на ноември. Удачен е вход в къса позиция при записване на нова червена свещ.

XAG/USD

Началото на годината е трудно за среброто. Ценният метал образува низходящ канал и вчера котировките се докоснаха до 50-дневната ЕМА, която е в близост до едно от ключовите нива на Фибоначи. Стохастик е напът да излезе от зоната на разпродажбите, което може да се използва за вход в дълга позиция с цел първо 18 долара за тройунция, а в последствие – и 18.30 долара.

Nikkei 225

Японският индекс достигна ключови нива, които са оказали значителна съпротива през август 2018 и през януари 2018 година, като след достигането им е последвало значително понижение. През седмицата индексът се понижи, а с концентрирането на движението на Стохастик около 80 пункта, е възможно скоро да станем свидетели на нов спад в индекса. При този сценарий очакваме тест за подкрепата на 23000 пункта.

Коментари: 0