Турция и Германия се сдобриха в името на енергетиката

От Анкара отбелязаха високото ниво германски инвестиции в Турция

Турция и Германия се сдобриха в името на енергетиката
Турция и Германия, отношенията между които в продължение на месеци бяха лоши заради задържаните от Анкара германски граждани и заплахите от страна на Берлин, че ще поиска от ЕС да спре предприсъединителната финансова помощ за Турция, днес са подписали писмо за намерения за развитието на енергийни проекти.

“Вярвам искрено, че ние ще развием още повече нашето двустранно сътрудничество, което вече е достигнало определено ниво, като продължим нашата работа по бърз и ориентиран към резултат начин в областите, които покрива това писмо за намерения”, посочи турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез на церемонията по подписването в Анкара.

Той каза, че през последните 15 години германски компании са инвестирали близо 25 милиарда евро в турския енергиен сектор и са създали над 15 хил. работни места.

Високият размер на инвестициите показва доверието на германските компании и инвеститори в сектора и в турската икономика като цяло, заяви Дьонмез. Той добави, че германският бизнес има сериозно участие в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер е на двудневно посещение в Турция, по време на което той участва вчера заедно с турския министър на търговията Рухсар Пекджан в заседание на съвместна комисия по икономика и търговия.

Двамата министри подписаха споразумение, целящо подобряване на двустранната търговия, инвестиции и сътрудничество в сферата на индустрията, енергетиката и туризма.
Двустранната търговия и икономическото сътрудничество "със сигурност" ще получат импулс в предстоящия период, каза Пекджан. “Ние имахме възможност да обсъдим с германския министър конкретни предложения. Радвам се да видя, че германските и турските бизнес среди споделят общи гледни точки”, изтъкна тя.

Пекджан посочи, че с германския гост са обменили мнения за инвестиционни възможности в други страни. Тя каза, че е било обсъдено евентуално сътрудничество между турската Ексимбанк и германската компания Ойлер Хермес. Ние ще продължим да съдействаме за двустранните отношения като стартираме още проекти, изтъкна Пекджан. Тя припомни, че над 7000 германски компании развиват дейност в Турция.

Пекджан посочи, че инвестициите на германски фирми в Турция възлизат на 9,3 милиарда долара и изрази увереност, че германските инвестиции в Турция ще продължат и ще нарастват.

Алтмайер заяви, че срещата е целяла установяване на двустранни връзки на "нова основа".
Германският министър се придружава от 30-членна бизнес делегация, включваща ръководни представители на големите германски компании Сименс, САП, Е.ОН, както и представители на малки и средни фирми. Износът на Турция за Германия, която е най-големият експортен пазар за страната, е бил в размер на 10,64 милиарда долара, а вносът от Германия е бил в размер на 14,14 милиарда долара през първите осем месеца на тази година, според данни на Турския статистически институт.

През 2017 г. двустранният търговски оборот е бил в размер на 36,4 милиарда долара, като е отбелязал увеличение от 2,7 процента спрямо предходната година.
Коментари: 0