Турция отново намали основната лихва - за седми пореден път

Понижението е с цели 100 базисни точки и бе взето на извънредна среща на банката

Турция отново намали основната лихва - за седми пореден път

Снимка: БТА

1632 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Турската централна банка намали основния лихвен процент със 100 базисни точки (1 пр. пункт) като част от мерките за справяне с ограниченията, наложени в хода на борбата с коронавируса. Това е седмото по ред намаление на лихвения процент, достигайки 9.75%. Решението бе взето на извънредна среща на банката във вторник, предава Bloomberg.

На заседанието са обсъдени и потенциалните икономически и финансови ефекти от разпространението на коронавируса, пише на сайта на турската банка. Тя също така обяви мерки за осигуряване на гъвкавост на лирата и управлението на ликвидността в чуждестранна валута. Централната банка ще отпусне толкова ликвидност, колкото е необходима на банките, чрез постоянни операции в рамките на деня и през нощта и може да внесе средства на пазара чрез репо търгове с падеж до 91 дни, когато е необходимо.

Заради страховете от коронавируса и намалението на лихвения процент турската лира се обезцени с близо 1% спрямо долара във вторник. Така един долар се обменяше за 6.48 лири към 14:45 ч. българско време и лирата достигна най-ниското си ниво от валутната криза в страната през 2018 г.


Борсовият индекс за банките Borsa Istanbul Banks Index, който следи националните кредитори на борсата, възстанови по-ранните си загуби и повиши стойността си с 3.34% към 14:00 ч. българско време.

Намалението на лихвения процент на Турция започна през юли 2019 г. и с най-новото понижение от днес то става общо 14.25 пр. пункта. Целта на предишните понижения бе да се възстанови икономика след рецесията и валутната криза през лятото на 2018 г.

Намалението на лихвените проценти е мярка, с която централните банки по света се опитват да внесат спокойствие у инвеститорите и банковия сектор. За последния месец лихвеният процент намали и централната банка на САЩ - 2 пъти, както и Bank of England, Bank of Canada и др. Миналата седмица Европейската централна банка отказа да намали вече отрицателните си лихвени проценти, но представи други мерки за подпомагане на сектора.

Коментари: 0