Турция няма да пита никого дали да купи ракети от Русия, заяви Ердоган

Войствената реторика на Анкара идва след предупреждение на Вашингтон да ѝ откаже продажбата на изтребители F-35

Турция няма да пита никого дали да купи ракети от Русия, заяви Ердоган

Снимка: БТА

2171 ~ 2 мин. четене
Въпреки че в четвъртък Турция стопли тона спрямо Европейския съюз, днес президентът Реджеп Ердоган предупреди, че страната му няма намерение да иска от когото и да е разрешение да купи от Русия зенитни ракетни системи С-400, пише агенция ТАСС.

Руската агенция цитира изказване на Ердоган на бизнес форум в Бишкек, столицата на Киргизстан. „Сключихме с Русия споразумение за С-400 и това безпокои някои. Извинете, но няма да молим никого за разрешение“, казал е турският държавен глава.

Още в петък Ердоган заяви, че Анкара се надява да получи С-400 в максимално кратки срокове. САЩ от своя страна предупредиха Турция, че ако купи от Русия тези ракетни комплекси, Вашингтон може да откаже да ѝ продаде изтребители F-35.

Има вероятност войнствената реторика на Ердоган да не се хареса на ЕС, отношенията на Анкара с който и без това са обтегнати. В четвъртък редица турски министри казаха, че югоизточната ни съседка иска да се сближи с Брюксел и затова ще приоритизира реформите, които ще осигурят по-добро правосъдие, граждански свободи и основни права на хората.

Затоплянето на дипломацията между Анкара и Брюксел обаче ще е трудна задача. През 2017 г. отношенията между Турция и най-голямата европейска икономика – Германия – бяха напълно замразени. Причината беше задържанията на германски граждани от страна на турските власти по подозрение в тероризъм. Впоследствие реториката между Анкара и Берлин се влоши дотолкова, че турският президент Реджеп Ердоган призова турските граждани в Германия да не гласуват за партията на канцлера Ангела Меркел на предстоящите по онова време германски парламентарни избори. Това накара германския лидер да наложи вето на евентуалните преговори между Турция и ЕС за подновяване на достъпа на страната до европейския митнически съюз.
Подкрепи Economic.bg