Турция обвини ЕС в лицемерие при подхода към миграционната криза

В позицията се добавя, че страните от ЕС не спазват европейското и международно право

Турция обвини ЕС в лицемерие при подхода към миграционната криза

Снимка: БТА

948 ~ 2 мин. четене
Турското външно министерство счита за лицемерно изявлението на ЕС относно недопустимостта да се използват мигранти като средство за международен натиск. По-рано Брюксел заяви, че миграционната криза, която се развива на гръцко-турската граница, е провокирана от Анкара за политически цели.

Европейският съюз все още не може да признае изключителната тежест и усилия, пред които е изправена нашата страна по въпросите на миграцията. Обвинението, че страната с най-голям брой бежанци в света използва въпроса за миграцията за политически цели, е ново доказателство за лицемерния подход, на който сме подложени от много години“, се казва в изявление на турското външно министерство.

В съобщението се припомня също, че членовете на Европейския съюз, включително Гърция, са длъжни да спазват международните задължения и да приемат молби за убежище за бежанци. В същото време Гърция, с подкрепата на ЕС, обяви спирането на молбите за убежище, игнорирайки както международното, така и съответното законодателство на ЕС. 

„ЕС с последното си изявление остави настрана европейските ценности и затвори сляпо нарушението на международното право и правото на ЕС“, пишат от турското външно министерство.

Припомняме, споразумението за миграция между Анкара и Брюксел беше подписано през 2016 г. То предоставя финансова помощ на Турция за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на законни сирийски мигранти от Турция един по един. Преди това Анкара заяви, че Брюксел не изпълнява споразумението.

В края на февруари, на фона на ескалация на ситуацията около сирийската провинция Идлиб, турските власти решиха да отворят транзит за бежанци през тяхна територия. 

Днес стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди на службата за брегова охрана да не позволява на мигранти да прекосяват Егейско море."По нареждане на президента. . . няма да се дава никакво позволение на мигранти да прекосяват Егейско море заради опасностите, които крие това", съобщи бреговата охрана.
Коментари: 0