Турция освобождава 38 000 затворници

Решението не важи за хората, арестувани за опита за преврат

Турция освобождава 38 000 затворници

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви в своя акаунт в Twitter, че около 38 000 души ще бъдат условно освободени от затворите в страната в рамките на реформата „контролирано освобождаване”. Реформата се съдържа в декрет, издаден днес на 17 август.

Предсрочното освобождаване ще има за престъпници, на които им остава да излежат още 2 или по-малко години присъда. Реформата ще даде възможност на много затворници да напуснат затвора преди края на присъдите им, но на изпитателен срок. Онези, които са излежали половината си присъда могат да кандидатстват за предсрочно освобождаване с условие – пробация.

Задържаните за убийство, домашно насилие, сексуално посегателство или за връзки с тероризма, няма да бъдат засегнати от декрета, уточнява турското правителство. Мярката няма да важи за тези, които са арестувани в съучастие в опита за преврат.

Решението е взето, тъй като затворите в страната не могат да се справят с огромния брой на задържаните заради опита за военен преврат.

По-рано през август Боздаг заяви, че повече от 26 хил. души са били задържани по обвинение в опит за преврат в страната.

Коментари: 0