Турция откри четвъртия по големина мост в света

Той е част от мащабен проект, свързващ Измир и Истанбул

Турция откри четвъртия по големина мост в света

Турция откри четвъртия най-дълъг висящ мост в света и втори в Европа. Мостът „Осман гази“ преминава през Измитския залив над Мраморно море. Той е дълъг почти 2,7 км и струва 1,3 млрд. долара. Издига се на 64 м над морето.

Съоръжението, което е в процес на изграждане от 2013 г., носи името на основателя и първи султан на Османската империя, съобщават турски медии.    

Мостът бе открит лично от президента Реджеп Ердоган. На церемонията присъстваха и редица министри и официални лица. „Трябваше да го построим поне преди 50 години“, посочи Ердоган.

Проектът зад „Осман гази“ обаче е много по-мащабен. Той включва 6-лентова високоскоростна магистрала между Истанбул и Измир с обща дължина 421 км, която ще съкрати времето за пътуване между двата града от 9 на по-малко от 4 часа.


Проектът е изграден по модела на публично-частното партньорство. Общата му стойност е около 9 млрд. долара.

Благодарение на новия мост и магистрала пътуването между второто най-натоварено турско летище „Сабиха Гьокчен“ и източната провинция Бурса ще се осъществява за по-малко от час.

В опита си да превърне Турция една от десетте водещи икономики в света преди навършването на 100 години от основаването на съвременната държава през 2023 г., Ердоган се ангажира с редица амбициозни проекти.

През март той символично постави последната част от мост на стойност 3 млрд. долара, свързващ азиатската и европейската част на Азия. Мостът, който е трети над Босфора, носи името на османския султан от 16 в. Селим Първи и е част от редица проекти в Истанбул, включващи ново летище и воден канал.

Коментари: 0