Турция показа свои прототипи на електрически автомобили

Инвестицията от 3,7 милиарда долара ще даде възможност за производство на пет модела

Турция показа свои прототипи на електрически автомобили

Снимка: БТА

Турция представи прототипи на електрически автомобили местно производство в проект, за който правителството обяви обширни стимули в подкрепа на амбициите на президента Реджеп Тайип Ердоган да създаде превозно средство, произведено в Турция.

Турската Automobile Joint Venture Group, или TOGG, която се състои от пет компании и организация-майка, ще създаде фабрика в производствения център Бурса, според президентския указ в официалния вестник, пише Блумбърг.

Инвестицията от 22 милиарда лири (3,7 милиарда долара) ще даде възможност за производство на пет модела и обща мощност от 175 000 единици на електромобилите годишно.

Първият от тях, компактен всъдеход, ще бъде представен през 2022 г., според уебсайта на TOGG. Групата от дни пуска подсказки за това как ще изглежда колата, на страницата си в Twitter.

Колата е проектирана от италианската Pininfarina, съобщи вестник Dunya на 11 декември.

Очаква се проектът да донесе 50 милиарда долара за турската икономика за до 15 години след 2022 г., каза изпълнителният директор на TOGG Мехмет Гуркан Каракас, който е бивш изпълнителен директор на Bosch.

Главният оперативен директор на TOGG е Серхио Роша, който е бившият главен изпълнителен директор на General Motors Korea.

TOGG ще се възползва от всеобхватно намаляване на данъците, безплатно разпределение на земята, намаление на лихвите и гаранция за закупуване от правителството на 30 000 превозни средства до края на 2035 г., според постановлението.

Инвеститорите са задължени да предоставят поне 3,5 милиарда лири като капитал до края на 2023 година.
Ердоган за първи път призова турските компании да обединят усилията си за производството на местно направено средство преди девет години, като през януари 2011 г. заяви, че „търси смел сътрудник, инвеститор за местен турски автомобил“.

Повече от шест години след този призив беше създаден консорциум, който включва Anadolu Group, BMC, Kok Group, мобилния оператор Turkcell и Zorlu Holding, компания-майка на производителя на телевизори Vestel.

Ердоган, който за пръв път разкри плановете си през ноември 2017 г. да пусне автомобил, направен изцяло в Турция до 2021 г., заяви, че автомобилът представлява кулминацията на напредъка на Турция в индустриалните технологии, като добави, че Турция има за цел не само да продава автомобила на местно ниво, но също така иска TOGG да се превърне в глобална марка.

"Всички заедно сме свидетели как 60-годишната мечта на Турция става реалност", каза той, като се позова на неуспешни планове в миналото за изграждане на напълно местен автомобил. "Когато видим тази кола по пътищата по целия свят, ще достигнем целта си".

След речта му на сцената бяха показани червен всъдеход и сив седан, носещи марката TOGG.

Снимка БТА

Ердоган каза, че инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили ще бъде готова в цялата страна до 2022 г.

Турция вече е голям износител за Европа на автомобили, произведени в местни заводи от автомобилни производители като Ford, Fiat Chrysler Automobiles, Renault, Toyota и Hyundai.

През октомври Volkswagen заяви, че е отложила окончателното си решение дали да построи автомобилен завод в Турция на фона на международната критика за проведената през октомври турска военна операция в Сирия. Припомняме, че за изграждането на завода се конкурираше и България.
Коментари: 0