Турция замрази изпълнението на мигрантското споразумение с ЕС

Анкара е недоволна, че и до днес визовият режим за турските граждани не е отменен

Турция замрази изпълнението на мигрантското споразумение с ЕС

Снимка: БТА

Турското правителство обяви, че временно спира да изпълнява мигрантското споразумение, сключено с Европейски съюз през 2016 г., пише EurActiv. Това е отговорът на Анкара на санкциите, които Брюксел ѝ наложи заради газовите сондажи във водите на Кипър.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обяви, че неговото правителство спира да изпълнява споразумението за задържане на мигранти на територията на югоизточната ни съседка. Той уточни, че това се дължи не само на наложените санкции, но и на факта, че ЕС все още не е въвел безвизов режим за турските граждани.

Според споразумението с ЕС, което е в сила от април 2016 г., Турция пое ангажимент да приема обратно сирийските бежанци, които от нейните брегове стигат до гръцките острови. В замяна Анкара започна да получава европейската годишна помощ в размер на 6 млрд. евро и обещание, че преговорите за отмяна на визите за влизане на турски граждани на територията на ЕС ще бъдат ускорени.

„Мигрантското споразумение и визовото облекчение трябваше да влязат в сила по едно и също време. Именно затова сега замразяваме договорката за обратно приемане”, заяви Чавушоглу.
Коментари: 0