Турция – жертва номер 1 на тероризма в Европа

Извършени са над 10 атентата за последните месеци, загиналите са стотици

Турция – жертва номер 1 на тероризма в Европа

Турция е най-атакуваната от терористи европейска държава през последната година и половина. Това сочат данни на ВВС. Няма друга страна на европейския континент, която да е била потърпевша от толкова много атаки от терористични групировки. Трагичната равносметка сочи, че жертвите надхвърлят 250, пише Kmeta.bg.

Последният атентат на летище „Ататюрк” в Истанбул от вчера, за съжаление, е пореден. Загиналите са 36, а ранените – 147.  Преди това обаче имаше друга терористична атака в началото на този месец. На 7 юни кола бомба се взриви в същия град и уби 7 полицаи, както и 4-ма цивилни. За нападението пое отговорност ПКК (Кюрдската работническа партия).

Четирима души загинаха, след като бомба избухна на 19 март в Истанбул. Тогава властите обвиниха „Ислямска държава”. Само седмица по-рано, на 13 март, автомобил със заложен в него експлозив уби 34-ма души в столицата Анкара. Отговорност пое ПКК.

Кюрдите, борещи се за правата си, очевидно са доведени до пълно отчаяние, защото на 17 февруари атакуват военни камиони и убиват 29 души. Само 5 дни по-рано сирийски самоубиец отне живота на 11 германски туристи в центъра на Истанбул.

През 2015 г. Турция е окървавена 3 пъти. На 23 декември бомба уби чистач на летище „Сабиха Гьокчен” в Истанбул, ПКК обявяват, че са организирали нападението. На 10-ти октомври в Анкара над 100 души са убити от „Ислямска държава” по време на мирно шествие.

34 пък са жертвите на бомбен атентат в кюрдски град, за което отговорност поемат терористите от ИД. Това става на 20-ти юли близо до турско-сирийската граница, в град Сюрюк. Изброените атаки са най-сериозните, иначе се извършват десетки по-малки атентати на месец, което значи, че жертвите са стотици.

Коментари: 0