Туск предлага едногодишно „гъвкаво“ отлагане на Brexit

Великобритания ще може да напусне ЕС веднага, след като ратифицира споразумението на Мей

Туск предлага едногодишно „гъвкаво“ отлагане на Brexit

Снимка: БТА

5984 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск има идея ЕС да предложи на Великобритания едногодишно „гъвкаво“ отлагане на датата за Brexit. Това е казал високопоставен източник от ЕС за BBC.

Планът на Туск би позволил на Обединеното кралство да напусне ЕС веднага, след като британският парламент ратифицира споразумението за Brexit, договорено от премиера Тереза Мей. Идеята на председателя на Европейския съвет обаче трябва да бъде одобрена от лидерите на страните членки на ЕС на срещата им другата седмица.

След като споразумението за Brexit беше отхвърлено три пъти от британските депутати, Мей покани лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин на преговори в парламента, за да измислят план за излизане от патовата ситуация около Brexit. По-рано тази седмица британският премиер заяви, че ще се стреми към „възможно най-кратко“ отлагане на сегашния краен срок за осъществяване на Brexit – 12 април.

Юридическият съветник на британското правителство Джефри Кокс коментира пред BBC, че ако преговорите между управляващата Консервативна партия и лейбъристите се провалят, отлагането на Brexit „вероятно ще е продължително“.

Коментари: 0