Uber привлича $2,1 млрд. от инвеститори

Набраните средства ще се вложат в разширяване на бизнеса по света

Uber привлича $2,1 млрд. от инвеститори

Американската компания Uber Technologies Inc., разработчикът на популярните приложения за поръчка на такси, се опитва привлече 2,1 млрд. долара нови инвестиции в последния кръг на финансирането, в рамките на което фирмата бе оценена на 64,6 млрд. долара, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Сред инвеститорите се споменава фондът Tiger Global, който по-рано инвестираше в конкурентът на Uber - китайският Didi Kuadi. Както беше съобщено от Bloomberg, Uber ще привлече инвестиции и от T. Rowe Price, а компанията продължава да търси инвеститори с общи интереси в бизнеса.

Според източника, набраните от компанията средства ще се вложат в разширяване на бизнеса в 350 града по света. Инвестицията ще помогне на компанията да продължи да развива обхвата и доставката на хранителни продукти, както и да се тества безпилотните автомобили.

През септември 2015 г. стана известно, че Uber получи инвестиции от  1,2 милиарда долара за развитието на китайския пазар.

Към днешна дата, компанията вече е успяла да привлече до 10 милиарда долара от инвеститорите, за да се подготви за първично публично предлагане – това е рекорд за високотехнологичният сектор в историята на Съединените щати.

Uber, основана през 2009 г., е най-големият IT стартъп в света. Според експерти, в своята история, тя привлече финансиране на стойност около $ 12 милиарда. За сравнение, капитализацията на General Motors, най-големият автомобилен производител в САЩ, се оценява на $ 56.0 милиарда.

Коментари: 0