Учени изобретиха напълно невидимо мастило

То се визуализира чрез добавяне на специален вид сол

Учени изобретиха напълно невидимо мастило

Снимка: Pixabay

Учени създадоха нова форма на невидимо, или още „интелигентно“, мастило, но с едно голямо „Но“. То може да се окаже силно токсично, пише The Verge.

Този тип мастила могат да се използват за всевъзможни цели – от предотвратяването на фалшифициране на банкноти до съхранение на ценна информация. Идеята е, че те са незабележими освен ако не се активират посредством светлина или топлина. С невъоръжено око написаното почти не личи.

Сега обаче стана ясно, че учени са открили начин как да направят абсолютно невидимо мастило. Проучването е публикувано в Nature Communications и от информацията там става ясно, че то написаното с него може да се прояви единствено след като се добави сол, на която то реагира по химичен път.

Въпреки потенциала си, новият материал обаче крие несъвършенства. Основното съединение е съставено от олово в големи дози, а то, както е известно, е токсично. Учените обаче вечеч правят опити да създадат по-безопасна алтернатива, става ясно от думите на Лиан Ли, инженер в университета в Шанхай. 

Химичното съединение, базирано на олово, остава невидимо, докато към него не се добави специален вид сол. Тогава оловото се превръща в нанокристали, които заблестяват, когато хартията се освети с UV лъчи. След като солта се приложи отново, мастилото отново става невидимо. Така съобщението може да се запази в тайна и да се пренесе отново.

Въпросната техника едва ли ще намери широко приложение, но откритието ѝ може да се окаже стъпка към изобретяването на по-съвършена, която да даде по-голяма сигурност при осъществяването на секретна комуникация.

Коментари: 0