„Медийното оръжие” на Кремъл обучава български журналист

По време на \"училището\" от Blitz ще научат повече за това как работят руските им колеги

„Медийното оръжие” на Кремъл обучава български журналист

Руската информационна агенция Sputnik обучава младежи от 23 държави в своята школа за млади журналисти в Москва. Представител от България е журналист от агенция Blitz, става ясно от съобщението в сайта

Именно държавните руски медии Russia Today (RT) и Sputnik са смятани за флагмани на руска пропаганда, като Sputnik е достъпна на над 30 езика и е сред най-щедро финансираните от Кремъл медии. 

Това е най-мащабното издание на проекта като в него взимат участие над 30 медии. Сред тях са  ISNA (Иран), Ufuq News (Афганистан), Tanjug (Сърбия), Agence Tunis Afrique Presse (Тунис), CNA (Кипър), Blitz (България), Anadolu (Турция), VNA (Виетнам), FENA (Босна и Херцеговина), WAFA (Палестина), SRNA (Сърбия); вестници Diário de Notícias (Португалия), Xinmin Evening News (Китай), Kathimerini (Гърция), Il Fatto Quotidiano (Италия), Kristeligt Dagblad (Дания), Al Youm Al Sabaa (Египет); India Today TV Network (Индия) и др.

Според информацията програмата за професионално развитие има за цел да запознае студентите с функционирането на модерна мултимедийна информационна агенция, основните подходи за разработването на онлайн платформи за новини и работата на руските журналисти и кореспондентите в конфликтните зони.

„Училището за млади журналисти е уникален проект, който помага на младите специалисти да научат повече за руските медии и специфичните аспекти на журналистиката, както и да установят професионални контакти с колеги от целия свят”, казва зам.-главният редактор на Sputnik Антон Анисимов.

Проектът е част от програмата „Ново поколение” на Федералната агенция на Русия по въпросите за Общността на независимите държави (ОНД), сънародници зад граница и „Россотрудничество”.

Припомняме, че именно българската медия Blitz беше уличена от Европейската комисия в разпространяването на руска пропаганда и фалшиви новини. Това показа изследването на ЕК, част от проекта EuvsDisinfo. В страницата са анализирани конкретни материали, публикувани от различни медии, които или са откровена неистина, или са определени като про-Кремълска пропаганда. В списъците присъстваха и други български медии.

Коментари: 0