Удължаваме живота на 5-и и 6-и блокове на \"Козлодуй\"

Документите за 5-и реактор ще бъдат внесени през септември в АЯР

Удължаваме живота на 5-и и 6-и блокове на \

Снимка: МЕ

„Ядрената енергетика има стратегическо значение за България и правителството ясно осъзнава това.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри международната конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“.  По нейните думи, това е чиста енергия на достъпни цени, чието развитие при строго спазване на екологичните норми и защитата на човешкото здраве, е без алтернатива.

Пред участниците във форума министър Петкова акцентира върху необходимостта от политически консенсус за развитието на енергийния отрасъл. „Всички сме свидетели до какво доведе липсата на консенсус по този въпрос през годините. Сега ситуацията е променена и законодателните промени от последната година и половина, които касаят отрасъла, са свидетелство за това“, допълни енергийният министър.

Теменужка Петкова изтъкна важността на ядрената енергетика за страната и приоритетите на правителството, свързани с нейното развитие. „АЕЦ „Козлодуй“ осигурява 34% от производството на енергия. За нас удължаването на живота на пети и шести блок е от първостепенна важност“, посочи министър Петкова. Тя запозна участниците във форума с актуалния статус на програмите за удължаване живота на двата енергоблока, като изтъкна, че всички, предвидени в тях мерки, се изпълняват в срок. „От 242 мерки, предвидени в първия етап, 55 са изпълнени, а останалите се изпълняват в момента. Във втория етап са предвидени 228 мерки и те също ще бъдат реализирани в предвидените срокове“, увери енергийният министър.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“  Димитър Ангелов, който също участва в конференцията, изтъкна, че необходимите документи за удължаване на експлоатационния срок на 5 блок на атомната ни централа ще бъдат внесени в Агенцията за ядрено регулиране до м. септември.

В своето изказване министър Петкова посочи и условията, при които българското правителство работи за развитие на нова ядрена мощност. „Това трябва да бъде икономически обоснован проект, без държавни гаранции, реализиран от стратегически инвеститор, при който няма да се допусне миксиране на цената на пети и шести блок с тази на евентуален седми реактор“, каза министър Петкова. „Тези условия са ясно посочени в управленската програма на правителството и ние стриктно се придържаме към нея“, посочи още енергийният министър.
Коментари: 0