Ударите на Тръмп по Китай: Бумеранг срещу компютърния бизнес в САЩ

Анализите подсказват, че негативните въздействия тепърва предстоят

Ударите на Тръмп по Китай: Бумеранг срещу компютърния бизнес в САЩ

Снимка: БТА

3443 ~ 3 мин. четене
Сърцето на американската компютърна индустрия бива удряно от всички страни на търговската война между САЩ и Китай, пише CNN. 

Производителите на чипове бяха наказани през последните два месеца, след като Белият дом вкара Huawei в своя „черен списък“, забранявайки на местните компании да продават продукцията си на китайския играч. Сега на хоризонта се задават нови тарифи и по всичко личи, че те ще хвърлят сянка върху на практика целия внос от Китай. 

Intel, Qualcomm и Advanced Micro Devices наскоро заявиха, че продължаващото търговско напрежение с Китай и ограничаването на продажбите на Huawei повлияват негативно върху прогнозите им. „Тарифите и търговските несигурност създадоха безпокойство в нашите вериги за доставки“, обяснява изпълнителният директор на Intel Боб Суон по време на конференция с акционери на 25 юли. 

Бизнесът вече настоява Белият дом да сложи край на търговската война. Вместо това Тръмп обяви в четвъртък нови 10-процентни тарифи за останалите необложени досега китайски стоки. Сред тях за включително лаптопи, смартфони и други технологии, като от това ще пострадат особено силно производителите на чипове. 

Миналата седмица главните изпълнителни директори на седем американски доставчици на Huawei се срещнаха с Тръмп, за да обсъдят ограниченията. Става дума за лидери в сектора като Qualcomm, Google, Intel, Broadcom, Micron, Western Digital и Cisco. Всички те вече пострадаха от решението на американския президент да забрани продажбите им към Huawei, както и използването на китайския бранд за телекомуникации. 

Санкциите срещу Huawei са мотивирани с притесненията на Вашингтон, че оборудването на китайската компания е опасно за националната сигурност. Впоследствие американската администрация добави към забранителния списък още пет китайски фирми. 

През юни, след срещата му със Си Дзинпин, Тръмп обеща да облекчи ограниченията за износ и след известно объркване в администрацията режимът по издаването на лицензии за продажба на Huawei бе отхлабен. 

Страхът на производителите на чипове 

Производителите на чипове не крият опасенията си, че икономическата политика на Тръмп ще им донесе главоболия. Qualcomm в сряда отчете приходи от 4.9 млрд. долара за второто тримесечие, което е с 13% по-малко на годишна база. Компанията заяви, че част от причината е забраната за продажби на Huawei, който е основен купувач на чиповете за мобилни телефони на компанията.

Прогнозите на Qualcomm също не са розови. Компанията очаква целогодишните пратки да достигнат 140-160 млн. долара, което би било с между 31% и 40% намаление спрямо същия период на миналата година. Ръководството на производителя смята, че забрана за износ за Huawei ще продължи да създава насрещен вятър през идните две тримесечия. 

AMD също се сблъска с предизвикателно тримесечие и отчете 13% спад на приходите за периода. Компанията пострада от допълнителните забрани на властта, които включиха в „черния списък“ китайски фирми, част от съвместни предприятия на AMD в азиатската държава. Преустановяването на продажбите към някои от клиентите вероятно ще даде отражение върху бизнеса през втората половина на годината. 

Голямата част от потенциалното въздействие от забраната за износ на Huawei все още не е реализирано, коментира анализаторът от Bank of America Тал Лиани. 

Huawei успя да предвиди ветровете на промяната и съобрази предварително да купи допълнително продукция от американските доставчици, за да натрупа необходимите ѝ запаси. Това доведе до бум в продажбите на фирмите в САЩ по-рано и смекчаване на спада на първо време. „Huawei натрупа големи запаси от компоненти, така че досега не сме видяли никакво значително въздействие“, обяснява Лиани. „Но това е временно“, изтъква още той. 

Някои американски компании вече възобновиха продажбите на избрани продукти. Micron беше първият производител на чипове, обявил, че го е направил. При все това печалбата за второто тримесечие бе ударена. По-рано Huawei беше сред топ клиентите на Micron, като през първата половина на 2019 г. допринесе с 13% от приходите на компанията. 

Intel също призна за възобновяване на доставките към Huawei. Все още обаче не е ясно дали тези действия ще са достатъчни, за да ограничат напълно загубите в случай, че забраната за износ остане и търговското напрежение между САЩ и Китай продължи да се задълбочава. 

„Решаването на търговските въпроси е много важно за Huawei, но също и за американските компании“, заключи Тал Лиани.Подкрепи Economic.bg