Ударно харчене на бюджета през септември

2015 беше добра година в сравнение с предходните, а и с предстоящите, смята Любомир Дацов

Ударно харчене на бюджета през септември

Средномесечният разход на бюджета досега беше от порядъка на 2,5 млрд. лв. Но вече има знак, че през септември са изхарчени 3,255 млрд. лв. и това увеличение не се дължи на разходите за еврофондове, т.е. повишението е заради текущи разходи. Независимо от планираното, страната може да надхвърли прага на бюджетния дефицит, заложен от маастихските критерии. Това заяви икономистът и бивш министър на финансите Любомир Дацов, цитиран от БГНЕС.

По думите му данните на НСИ показват, че ръстът на БВП за тази година, а сигурно и за следващата, идва и ще идва от ръста на вътрешното потребление, което включва и държавното потребление. "Това не е учудващо - ако погледнем самите планове за изпълнение на бюджета за 2015 г., ще видим съвсем неоправдан стремеж към разходи или липса на контрол върху тях, което е съществен проблем. 2015 г. беше много добра година в сравнение с предходните и, за съжаление, с предстоящите. ", смята икономистът.

Според него в своете анализи правителството се е придържало към макроикономически сценарии с по-високи дози оптимизъм. Ако обаче се запазят тенденциите в световен мащаб – ситуацията в Китай, свиването на германската икономика, която е ключов за страната ни партньор, можем да очакваме свиване на износа и по-нисък растеж, прогнозира Дацов.

Проблемът идва от разходната част на бюджета за тази и следващата година. „Смятам, че приходите са оценени относително нормално, прогнозата като цяло е коректна. Но пък стратегиите в разходната част и за дефицита са проблемни. Лошото е, ако се сбъднат страховете и съмненията за намаляване на икономическия растеж, да се окажем без буфери. Забележете, че още тази година се отива към дефицит над 3% и трудно се обяснява, ако на национално ниво до август месец са похарчени 20 млрд. лв., защо трябва да се изразходват още 14 млрд. лв. за 4 месеца. Дори и да се допусне, че това е заради ситуацията с еврофондовете и финансирането от националния бюджет в опит да бъдат спасени средствата, които остават, защо се постъпва по този начин?”, допълни икономистът.

Той видя сериозна слабост в тригодишните бюджетни прогнози опитват се колкото е възможно по-малко да структурират информацията, така че всеки, който се занимава с тази материя,е принуден да въвежда цифри на ръка, а някои данни - като разходите по функции, таблиците, изобщо липсват.

Коментари: 0