Удвояват заплатите в Спешна помощ

Нова концепция включва и обособяване на отделения за прием в центровете за спешна помощ

Удвояват заплатите в Спешна помощ

Снимка: БГНЕС

Заплатите на работещите в системата на Спешната помощ ще бъде удвоени постепенно в следващите пет години, съобщава bTV, позовавайки се на новата концепция за развитие на Спешната помощ в България.

Планът предвижда и организационни промени и закупуване на нови специализирани автомобили. Във всеки голям спешен център, какъвто е столичният, ще бъде изградено спешно отделение. Целта е тук да се приемат пациенти за краткосрочно наблюдение и лечение на болни със спешни състояния до 24 часа. Ще има и чисто ново оборудване за спешните медици. Като всяка година ще се купуват по 60 нови линейки.

Извънболничната и болничната спешна помощ ще бъдат обединени чрез създаването на спешни болнични комплекси от три нива. В „Пирогов” ще се намира спешният болничен комплекс от трето ниво за столицата. Тук, както и в Окръжна болница ще се приемат най- тежките случаи.

Второто ниво са многопрофилните болници, а най- леките случаи ще се приемат в спешни отделения към съответните центрове, чието изграждане трябва да започне през 2016 г. Две години по- късно ще бъдат въведени и ясни критерии по отношение на спешността.

„Идеята е да въведем триажа на спешно болните пациенти, където да се преценява, какъв екип да бъде изпратен и при постъпването на пациента, да се знае дали той да влезе в противошокова зала или той да бъде лекуван в спешен център”, обясни пред медията зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Според концепцията, вече одобрена от кабинета, също така трябва да бъдат купени хеликоптери и да се изградят площадки за тях.

Още от догодина пък влизат в сила новости в болничната помощ. Постъпването в лечебно заведение ще става след електронна регистрация, за която болниците ще бъдат оборудвани с устройства, проверяващи документа за самоличност и осъществяващи регистрацията. Системата се тества в няколко лечебни заведения и от догодина с такова устройство трябва да разполагат всички болници, които работят със здравната каса.

Същата процедура ще се прилага и когато напускате болницата. Така здравната каса ще следи в реално време потокът от пациенти в цялата страна.

Коментари: 0