УЕФА не припозна \"ЦСКА-София\" и го отряза от евротурнирите

Това означава, че \"Левски\" със сигурност ще участва в квалификациите за Лига Европа

УЕФА не припозна \
2240 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Европейската футболна асоциация (УЕФА) отказва да припознае "ЦСКА-София" като правоприемник на фалиралия ЦСКА. С официално писмо европейската централа съобщава, че тимът на Гриша Ганчев, създаден чрез сливане на като „Чавдар“ (Етрополе) и "Литекс" (Ловеч), няма да получи лиценз за европейските клубни турнири през настоящия и в следващите два сезона.

Писмото е отговор на запитване от страна на Българския футболен съюз (БФС), който е поискал от УЕФА да направи изключение от правилата си и да допусне тима на Гриша Ганчев да играе в Лига Европа. Самият БФС направи такъв компромис, когато допусна "ЦСКА-София" да играе в Първа лига, въпреки че е новосъздаден отбор, който трябваше да започне от аматьорската лига.

Недопускането на "ЦСКА-София" до европейските клубни турнири означава, че "Левски" със сигурност ще участва в квалификациите за Лига Европа. Другите два български тима в турнира ще са "Ботев" (Пд), който спечели купата на България и победителят в баража между седмия - "Верея", и отборът, който завърши на четвърто място в първенството (в момента шансове за него имат "Дунав" и пловдивският "Локомотив", които имат съответно 52 и 49 т., а до края на първенството има един кръг).

Ето и текста на писмото от УЕФА:

УЕФА взе решение да отхвърли отправената от Българския футболен съюз молба да направи изключение във връзка с легитимното участие на ПФК ЦСКА-София в европейските клубни турнири. Решението е взето на база чл. 12, ал. 2 и ал. 3 от Правилника на УЕФА за клубно лицензиране и финансов феърплей.

Българският футболен съюз, в лицето на своя президент Борислав Михайлов, отправи писмена молба на 12 май 2017 да се направи изключение в случая с ПФК ЦСКА-София и положи всякакви усилия, за да убеди организацията ни, че апликацията е напълно изрядна.

След задълбочено обсъждане УЕФА прецени, че структурните промени в клуба, датиращи от юни 2016, са в конфликт с чл. 12 от Правилника на УЕФА за клубно лицензиране и финансов феърплей и с “тригодишното правило”.

В резултат ПФК ЦСКА-София няма право да кандидатства за лиценз в УЕФА за следващите две издания на европейските клубни турнири (2017/2018 и 2018/2019).

Това решение се вписва в рамките на предходни три сходни такива, взети въз основа на “тригодишното правило”: Жалгирис (Литва), Университате Крайова (Румъния) и Дери Сити (Ирландия).

Подкрепи Economic.bg