Украйна призова Запада да засили санкциите срещу Русия

Руският външен министър обаче не беше засегнат от думите на украинския си колега

Украйна призова Запада да засили санкциите срещу Русия

Украинският въшен министър Павло Климкин (отляво) и руският му колега Сергей Лавров се срещнаха в Милано

Снимка: БТА

Украйна призова десетки външни министри Западна Европа да засилят санкциите срещу Русия, тъй като Москва е засилила агресията си спрямо Киев, причинявайки „нестабилност и несигурност“ сред западните държави, пише Reuters.

По време на речта си на срещата на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) украинският външен министър Павло Климкин разкритикува скорошното отвличане от руски сили на три руски военни кораба и техния екипаж от Кримския полуостров. Според Киве това е поредно нарушение на международното право.

„Спешно трябва да се даде бърз и единен международен отговор на този акт на агресия. Декларациите не са достатъчни. Трябва действие“, каза Климпин на годишната среща на министрите от OSCE. „Трябва да накараме Русия да си плати повече с всеобхватни и строги санкции“, добави той.

Руският външен министър Сергей Лавров, който също присъстваше на срещата в Милано, обаче не беше особено засегнат от призивите за санкции срещу Москва. Лавров обвини Украйна и съюзниците ѝ за ескалирането на напрежението и добави: „Стремейки се да доминират, малка група държави използват изнудване, натиск и заплахи. Киев не търпи никакви наказания, защитен от своите западни спонсори, които оправдават всички негови скандални действия“, заяви руският дипломат №1.
Коментари: 0