Улесняват финансирането на проекти по плана „Юнкер“

Отпада ограничението за минимална стойност на предложенията

Улесняват финансирането на проекти по плана „Юнкер“

Финансирането на проекти в България по Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен още като план "Юнкер", ще бъде по-лесно след приетите изменения от Европейския парламент (ЕП). Това заяви българският евродепутат Ева Майдел, член на  Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП.

По повод гласуваното късно снощи в Европарламента предложение за удължаване на плана "Юнкер" до 2020 г. Майдел смята, че пътна или цифрова инфраструктура, както и иновативни енергийни инсталации са само част от възможностите за кандидатстване и ще мога по-лесно за получат инвестиции.  

Според Майдел една от промените е отпадане на ограничението за минимална стойност на допустимите проекти. Друго въведение предвижда Европейската инвестиционна банка да взима предвид особеностите на икономиките на различните държави при оценяването на проекти, както и да публикува публично оценката на всеки проект по утвърден списък с критерии, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

„В другата част на плана Юнкер – за малки и средни предприятия, българският бизнес е даван за пример в цяла Европа за активността си в търсенето и използването на средства. У нас има подписани споразумения за 202 млн. евро, които ще доведат до почти 1 милиард евро инвестиции. Това е 2% от целия брутен вътрешен продукт на страната ни за 2016 г.“, допълни българският евродепутат.

„Въпреки че постига целта си и увеличи финансирането за бизнеса у нас и в ЕС, ЕФСИ не е панацея. Резултатите ще се временни и непълни, ако не се обърне внимание на цялостната бизнес среда. Това включва промяна на икономически и фискални политики, провеждане до край на често непопулярни реформи. Важно е, че подобряването на инвестиционната среда и улесняването на бизнеса са сред приоритетите в икономичеклска програма на новото правителство“, заяви Майдел.

Коментари: 0