Икономиката на България расте с над 3% за шесто поредно тримесечие

Добрите новини са, че износът на стоки и услуги и вътрешното потребление продължават да растат

Икономиката на България расте с над 3% за шесто поредно тримесечие
1216 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За шесто поредно тримесечие икономическият ръст в България е над 3%, показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). Добрите новини са, че износът на стоки и услуги и вътрешното потребление продължават да растат, запазвайки тенденцията от последните две години.

Лошата новина е, че инвестициите продължават да намаляват, а спадът става все по-дълбок.

Експресните данни показват, че реалният ръст на брутният вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие е 3.4% на годишна база. Това е същият темп, който бе отчетен предходните пет тримесечия. В стойностно изражение фирмите и домакинствата са изработили общо 19.6 млрд. лв. За три месеца, или с около 1.5 млрд. лв. повече спрямо първото тримесечие на 2016 г.

Основната част от изработения брутен продукт се дължи на домакинствата – 87.6%. Поради високият дял, нарастването при този елемент на крайното използване има най-голямо влияние върху общия ръст на БВП. Причините за повечето потребление остават същите, каквито са от края на 2014 г. Доходите на населението нарастват – както административно определяните като минималната заплата, така и чисто икономически обусловените. В същото време се повишава и заетостта, което допълнително повишава покупателната способност на населението.

Износът на стоки и услуги през първото тримесечие е скочил със 7.2% на годишна база. Вносът обаче е нараснал с 10.6%, което означава, че търговското салдо има отрицателен принос към растежа. Отрицателен принос имат и инвестициите, които намаляват с 5.4% - най-високият темп, отчитан досега. Сред причините са слабата активност при държавните инвестиции, както и ниската усвояемост на европарите.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате на нашата страница във Facebook или да използвате нашия RSS фийд, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Подкрепи Economic.bg